Bulgar Kozluduy Nükleer Santrali’nden elektrik gelmiyor

Enerji Günlüğü - Bulgar Kozluduy Nükleer Enerji Santrali Türkiye'ye elektrik ihraç edemiyor.Bulgar Ulusal Radyo'ya konuşan, Kozluduy nükleer enerji santrali...

Enerji Günlüğü - Bulgar Kozluduy Nükleer Enerji Santrali Türkiye'ye elektrik ihraç edemiyor.

Bulgar Ulusal Radyo'ya konuşan, Kozluduy nükleer enerji santrali CEO'su Ivan Genov, Nükleer Santraldeki 5. birimin yıllık bakımı için planlama yapıldığını ve sadece 6. birimin faaliyet gösterdiğini belirterek, Türkiye'ye elektrik ihraç edemediklerini söyledi.

Genov, ayrıca Santralin serbest piyasa ile yaptığı anlaşmaların Haziran ayında sona ereceğini ve sadece Ulusal Elektrik Şirketi (NEK)’e elektrik satma zorunluluğu kalacağını hatırlatarak, AB’nin isteği doğrultusunda elektrik satış ihalelerinin yurtiçi ve yurdışı olarak bölünmeyeceğini ve Türkiye’ye doğrudan elektrik satılamayacağını belirtti.

Doğrudan elektrik ihraç sözleşmesi imzalama yetkilerinin olmadığını belirten Genov, , elektrik dağıtıcı firmalara satış için ihaleler düzenlediklerini ve Elektrik Sistem Operatörü’nün elektriğin yurtiçine mi yoksa yurtdışına mı satılacağı bilgilerini sağladığını söyledi. Avrupa Birliği’nin ihalelerin yurtiçi ve yurtdışı diye bölünmesini istemediğini ve dolayısıyla da Türkiye’ye doğrudan elektrik satma gibi bir seçeneklerinin olmadığını da sözlerine ekledi.

30 YIL DAHA ENERJİ GÜVENLİĞİ FIRSATINI TEPMEK SAÇMALIK

Genov Bulgaristan’ın ülkenin en ucuz elektriğinin sağlayan nükleer enerji santralindeki iki birimin ömrünü uzatmaktan başka bir seçeneği olmadığını ve bu şekilde bir otuz yıl daha enerji güvenliği sağlama fırsatını tepmenin saçmalık olacağını söyleyerek, 5. 6.birimlerin çalıştırılması izinlerinin bir on yıl daha uzatılması gerektiğini ifade etti.

7.BİRİM YAPIMI HALA GÖRÜŞÜLÜYOR

Santrale 7. birimin yapılması için Amerikan Westinghouse ile görüşmelerin hala devam ettiğini de belirten Genov, projenin ilk ayağı için anlaşmanın Eylül ayına kadar imzalanacağını söyledi.

Kozluduy Santrali 1974 yılında hizmete açılmış ve 2002 yılına dek 6 reaktörle elektrik üreterek, ülkenin enerji ihtiyacının yarısını sağlamıştı. Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne 2007 yılında katılımı dolayısıyla 2006 yılına kadar en eski 4 reaktör kademeli olarak kapatılmıştı. Geri kalan biner megavatlık 5. ve 6. reaktörün teknolojik ömrü ise sırasıyla 2017 ve 2019 yıllarında tamamlanacak.