Chevron, Avustralya’da LNG’den geri adım atmıyor

Enerji Günlüğü - Chevron şirketi, devam eden endişelerine rağmen Avustralya kıyılarında kurmayı planladığı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi...

Enerji Günlüğü - Chevron şirketi, devam eden endişelerine rağmen Avustralya kıyılarında kurmayı planladığı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi projelerine odaklanmış durumda. Energy&Capital’den Justin Williams’ın haberine göre, artan maliyetler, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ikinci petrol şirketinin gözünü korkutmuş gibi durmuyor. Şirketin, Gorgon ve Wheatstone’da hazırlıklarını sürdürdüğü iki LNG tesisi projesi var.

Kıtanın kuzey batısındaki Barrow Adası’nda bulunan Gorgon LNG Tesisi’nin yaklaşık yüzde 60’lık bölümü tamamlanmış durumda ve Chevron, bu tesisin mühendislik ve tasarım aşamasını yıl sonuna kadar tamamen bitirmeyi planlıyor. Tesis tamamlandıktan sonra, yılda maksimum 15.6 milyon ton LNG üretim kapasitesine sahip olacak. Şirketin planına göre, tesisten ilk LNG taşıma gemisinin 2015 yılında denize açılması bekleniyor. Projenin genişlemesi halinde yıllık 5.2 milyon tonluk bir ilave olacağından söz ediliyor. Böylece Chevron’un Avustralya’da toplamda 20.8 milyon tonluk LNG üretim kapasitesine sahip olması planlanıyor.

Yaklaşık yüzde 10’luk bir bölümü tamamlanan Wheatstone LNG tesisi, Chevron'un genişletmeyi düşündüğü projelerinin başında geliyor. Amerikan şirketi, proje için ortak aramaya başladı bile… Toplam 29 milyar dolara mâl olması beklenin tesisin 8.9 milyon tonluk bir kapasiteye sahip olması bekleniyor. Chevron, güvenilir bir ortak bulup tesisin kapasitesini maksimum seviyesine, yani 25 milyon tona ulaştırarak, Avustralya hükümetinin tam desteğini almayı umuyor. Wheatstone tesisinden ilk LNG gemisinin ise 2016 yılında ayrılması planlanıyor.

ABD’nin LNG ihracatı konusunda fazlaca isteksiz olması ve dünyada LNG’ye olan talebin artışı, Chevron’un ilgisini Avustralya kıyılarına çeken başlıca iki etken. Chevron’un hızla tamamlamaya çalıştığı iki tesis, şirketin dünya LNG piyasasında oldukça üst sıralarda yer almasını sağlayacak gibi görünüyor…

(Burak GÜNER)