Çin nükleer ısıtma ağını genişletiyor

Çin'in Shandong Eyaletindeki Haiyang Nükleer Enerji Santrali’nin artık termal gücünden yararlanan ısıtma projesini daha geniş bir alana taşıyacak 23 kilometre uzunluğundaki boru hattının inşaatına başlandı. 

Enerji Günlüğü - Çin’in Shandong Eyaleti’nde nükleer enerji ile üretilen ısıyı şehirlere taşıyacak ilk uzun mesafeli boru hattı inşaatına başlandı. Hat ile 1 milyon kişinin ısınması sağlanacak.

Çin'deki beş büyük elektrik üretim şirketinden biri olan State Power Investment Corp (SPIC), Çin'in Shandong Eyaletindeki Haiyang Nükleer Enerji Santrali’nden nükleer enerji ile üretilen ısıyı daha geniş bir alana taşıyacak 23 kilometre uzunluğundaki bir boru hattının inşaatına başlandığını duyurdu. Tesis, Kasım 2020'de Haiyang şehrinin 200.000 sakinine ısı sağlamaya başlamıştı. SPIC, projenin 2023 yılı bitmeden devreye alınmasının planlandığını belirtti.

1 MİLYON İNSANIN ISINMA İHTİYACI KARŞILANACAK

Weihai şehrine kadar uzanacak olan boru hattı, Çin'in şehirlerde ilk uzun mesafeli nükleer enerji ısı tedarik boru hattı ağı projesinin resmi başlangıcını işaret ediyor. Boru hattı, yıllık 9,7 milyon gigajoule ulaşabilecek ısıtma kapasitesine sahip olacak, 13 milyon metrekarelik bir alana ısı sağlayacak. Hat ile 1 milyon kişinin ısınma ihtiyacı karşılanacak. Bu, yaklaşık 900.000 ton kömür tüketiminin yerini alacak ve karbondioksit emisyonlarını 1,65 milyon ton azaltacak.

57 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI

SPIC, nükleer enerji ısıtma kaynağı projesi için şimdiye kadar 57 milyon dolar yatırım yapıldığını kaydetti. Haiyang NGS’nin 2. ünitesinde ısı tahliyesi için ekipman kurulumu geçen yıl Temmuz ayında başladı ve tamamlandı. Şu anda tesiste ısıtma boru şebekesi ve terfi istasyonu inşa ediliyor.