Çin’in Shenhai-1 gaz sahasından üretimi arttı

Çinli kamu enerji şirketi CNOOC, Çin karasularında işletmekte olduğu derin deniz gaz sahasından üretimini 1 milyar metreküpün üzerine çıkardı.

Enerji Günlüğü - Tamamen bir Çinli şirket tarafından işletilen Çin’in ilk derin deniz gaz sahası Shenhai-1’de 1 milyar metreküpten fazla doğal gaz üretildi.

Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketi (CNOOC), işletmekte olduğu Çin’in Güneyindeki Hainan adasına 150 kilometre mesafede bulunan derin deniz doğal gaz sahsı Shenhai-1’den şimdiye kadar üretilen doğal gaz miktarının 1 milyar metreküpü aştığını açıkladı. Tamamen bir Çinli şirket tarafından işletilen ilk derin deniz gaz sahası olan Shenhai-1, işletilmesi en zor derin deniz kuyusu olarak biliniyor.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, 25 Haziran 2021’de faaliyete geçmesinden bu yana, Shenhai-1’in günlük üretimi 400 bin metreküpten 10 milyon metreküpe çıktı.

Dünyanın ilk 100 bin tonluk yarı batık petrol üretim ve depolama platformuna sahip olan Shenhai-1, Çin’in güneyindeki Guangdong eyaleti, Hong Kong Özel İdari Bölgesi ve Hainan Eyaleti’ne yılda 3 milyar metreküp gaz tedarik edebilecek ve Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi'nin toplam gaz talebinin dörtte birini karşılayabilecek. Saha Çin’in gaz üretiminin ise yaklaşık yüzde 2’sini gerçekleştirecek.

“ÇİN’İN KENDİ GELİŞTİRDİĞİ SİSTEMLERİN GÜVENİLİRLİĞİ KANITLANDI”

Shenhai-1 derin deniz gaz sahası genel müdürü Yuan Yuan, 1 milyar metreküpün üzerindeki toplam üretimin, Çin’in derin deniz gaz ve petrol rezervlerinin araştırılması, üretimi ve işletilmesine yönelik kendi gücüne dayanarak geliştirdiği sistemlerin kapasitesini ve güvenilirliğini kanıtladığını belirtti.