COP26 iklim değişikliğinde temel eylemler üzerinde uzlaştı

COP26’da ülkeler kömürün aşamalı olarak azaltılması taahhüdü, 2030 yılına kadar emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek gibi önemli kararlar aldılar. 

Enerji Günlüğü - COP26’da ülkeler kömürün aşamalı olarak azaltılması taahhüdü, 2030 yılına kadar emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek gibi önemli kararlar aldılar. 

İskoçya’nın Glasgow kentinde iki haftadır sürmekte olan 26. BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) bir gün uzatmanın ardından tamamlandı. Zirvede karbon piyasaları ve şeffaflık konularında Paris Anlaşması'nın tam olarak uygulanmasını sağlayacak olan maddeler altı yıl süren zorlu müzakerelerin ardından nihayet onaylandı. COP26'da müzakereler, bazı itirazlara rağmen tüm katılımcı ülkeler tarafından imzalandı.

İmzalanan anlaşma kömürün aşamalı olarak azaltılması taahhüdü, 2030 yılına kadar emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesini ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek gibi önemli kararları içeriyor. Anlaşmanın bir parçası olarak ülkeler, küresel sıcaklık artışının 1.5C ile sınırılandırılması hedefine ulaşılabilmek adına gelecek yıl yeniden bir araya gelecekler.

KÖMÜR SONLANDIRILMAYACAK, AZALTILACAK

Yetkililer ve dünya ülkeleri küresel ısınmayı yavaşlatmak için çalışmalara ve 1.5 derecelik hedefe ulaşmak için çalışacaklarına garanti verirken, Hindistan son dakikada Zirve'nin karar metninde “kömürü sonlandıralım” ifadesi yerine “kömürü azaltalım” baskısı kurdu ve amacına ulaştı. Hindistan’a Çin ve diğer ülkelerin de destek vermesiyle kömür tüketiminin “kademeli olarak azaltılmasına” karar verildi. Böylece ilk kez uluslararası bir anlaşmada kömür kullanımını sınırlama taahhüdü verildi. Bununla birlikte bazı gözlemciler anlaşmayı ‘hayal kırıklığı” olarak değerlendirdi.

DERİN HAYAL KIRIKLIĞI

Kömür tartışmaları nedeniyle uzayan Zirve’de zirvenin başkanı Alok Sharma çok üzgün olduğunu ve yaşanan derin hayal kırıklığını anladığını belirterek, anlaşmayı bir bütün olarak korumanın da hayati olduğunu ifade etti.