DEİK, Türkiye Enerji Ordusu kurup sefere çıkaracak

Enerji Günlüğü - Türk şirketlerinin yurtdışı faaliyetlerine rehberlik etmek ve destek sağlamak amacıyla bugüne kadar ülke iş konseyleri marifetiyle...

Enerji Günlüğü - Türk şirketlerinin yurtdışı faaliyetlerine rehberlik etmek ve destek sağlamak amacıyla bugüne kadar ülke iş konseyleri marifetiyle faaliyet gösteren TOBB bünyesindeki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), bundan böyle belli alanlarda sektörel iş konseyleri de kurma kararı aldı. İlk sektörel konsey, enerji alanında kuruluyor. Konsey'in kuruluşu için Dünya Enerji Konseyi Türkiye Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden görev aldı. Özden, hazırlıkların tamamlandığını ve önümüzdeki dönemde Konsey'in kuruluşunun ilan edileceğini söyledi. Süreyya Yücel Özden, Enerji Günlüğü'ne konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"DEİK Yönetim Kurulu'nda, farklı ülkelerle kurulan iş konseylerinin yanında sektörel iş konseyleri kurulması kararlaştırıldı. Karara göre, özellikle birtakım önemli sektörlerde konseyler kurulacak. Bu sektörlerden biri de enerji. Benden bu sektörel iş konseyini kurmam, oluşturmam ve başkanlık yapmam istendi. DEİK'teki uzman arkadaşlarımla beraber birkaç aydır konu üzerinde çalışıyoruz. Kurulma çalışmalarını hemen hemen tamamladık. Bugünlerde iş konseyimizin kurulduğunu ilan edeceğiz. Üye olabilecek kuruluşlara, şirketlere bildirimlerimizi gönderiyoruz. Önümüzdeki günlerde de bu konu önce DEİK Yönetim Kurulu'na, arkasından TOBB Yönetim Kurulu'na sunulacak. Oradan böyle bir sektörel iş konseyinin, DEİK çatısı altında Enerji İş Konseyi'nin kurulduğu ilan edilecek."

ENERJİ ŞİRKETLERİNİ DÜNYA İLE ENTEGRE EDECEK
Süreyya Yücel Özden, DEİK bünyesinde kurulacak ilk sektörel konseyin enerji olmasının nedenine ilişkin de şunları söyledi:
"Enerji uluslararası ilişkiler yönünden olsun, dahili ekonomik ve sosyal kalkınma açısından giderek daha büyük önem taşıyor. Jeopolitik, jeoekonomik dediğimiz terimlerden anlaşıldığı gibi hem uluslararası politikayı, hem uluslararası ekonomik ilişkileri hem de ülkelerin kendi içlerindeki sosyal ve ekonomik kalkınmayı doğrudan etkileyen fevkalade önemli bir sektör haline geliyor. Bu bizim Türkiye için çok daha önemli. Türkiye, yüzde 70'leri aşan oranlarda enerjide dışa bağımlı bir ülke. Bu açıdan hem Türkiye'deki enerji politikalarının belirlenmesi, tanımlanması, yönlendirilmesi bakımından, hem de birçok alanda gelişme göstermiş olan Türk firmalarının diğer ülkelerde enerji konusunda işler yapabilmeleri bakımından bilgileri toplamak, derlemek, Türk iş hayatını dünyadaki enerji iş hayatıyla da entegre etmek üzere çalışmalar yapacağız."
DEİK Enerji Konseyi Kurucu Başkanı Süreyya Yücel Özden, Konsey'in yapacağı çalışmaları anlatırken, DEİK bünyesindeki mevcut konseylerin dünyadan topladığı bilgileri Türk işadamlarına aktardığını hatırlattı. İşadamlarının bu bilgileri kullanarak ilgili ülkelerde ortaklıklar kurduklarını, işler aldıklarını, girdikleri ihalelerde bu bilgilerden yararlandıklarını anlatan Özden şöyle devam etti:
"Şimdi biz enerji konusuna ağırlık vererek, dış ülkelerdeki enerjiyle ilgili gelişmeleri takip edip bilgileri toplayacağız, işadamlarımıza aktaracağız. İşadamlarımızın enerji konularındaki taleplerini, birikimlerini, enerji konusunda yatırım ihtiyacı olan ülkelere götüreceğiz. Orada Türk işadamlarının daha hızlı bir biçimde enerji projelerine girmelerine yardımcı olacağız."
Süreyya Yücel Özden, DEİK Enerji Konseyi'nin kuruluş çalışmaları çerçevesinde, sektördeki önde gelen çeşitli şirketlerle, toplantılar yaptıklarını, bilgiler topladık, onlara danıştıklarını da anlattı. Özden, "O şirketlerin isimlerini de yakında ilan edeceğiz" dedi.