Doğu Akdeniz gazında Mısır-Türkiye gerginliği

Enerji Günlüğü - Mısır, Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgesini belirleyen anlaşmanın uluslararası hukuk normlarına uygun olduğunu belirterek...

Enerji Günlüğü - Mısır, Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgesini belirleyen anlaşmanın uluslararası hukuk normlarına uygun olduğunu belirterek karasularında egemenliğine saygı gösterilmesini istedi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mevlüt Çavuşoğlu'nun Mısır ve Kıbrıs arasında münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesine ilişkin anlaşmanın uluslararası hukuka göre bir geçerliliği bulunmadığı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Bakanlık, Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde Mısır'ın egemenliğine saygı gösterme çağrısı yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, "Anlaşma, uluslararası hukuk normlarına uygun ve bunu kimseyle tartışmayacağız" dedi.

Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, 2013 yılında imzalanan anlaşmanın "32, 16 ve 18 derece enleminde Türk kıta sahanlığını ihlal ettiğini" ve sözleşmeyi iptal etme talebiyle başvuruda bulunulduğunu açıklamıştı. Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs adasında yadsınamaz haklara sahip olduğunu da belirten Çavuşoğlu, herhangi bir yabancı varlık, şirket veya geminin Türkiye'nin kıta sahanlığında ve denizinde yasadışı bilimsel araştırma yapamayacağını veya petrol ve gaz araması yapamayacağını kaydetmişti.