Dönmez: Gaz merkezini 1 yıl içinde işletebilir hale geleceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaşanan enerji krizinde Türkiye’nin yardımcı olabileceğini ve Avrupa’ya 40 milyar m3 doğal gaz sevk edebileceğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa ülkelerine gaz sevkiyatı yapılabileceğini ve gaz merkezinin 1 yıl içinde işletebilir hale gelebileceğini belirtti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yabancı bir TV kanalına yaptığı açıklamada Dünyada bir de enerji krizi yaşandığına dikkat çekerek, Avrupa’nın talep etmesi halinde doğal gaz tedarikinde, özellikle LNG tedarikinde Türkiye’nin yardımcı olabileceğini kaydetti. 

“5 LNG TERMİNALİMİZİ ÖZELLİKLE YAZ AYLARINDA MÜSAİT”

Türkiye’nin doğal gaz ve petrolde kaynak ülkelere en yakın ülkelerden biri olduğunu ve arz ve talebin birleşeceği en uygun nokta olduğunu belirten Dönmez, “Yaklaşık 15 ülkeden gaz getirebilen bir ülkeyiz. Bu alt yapı daha çok Türkiye’de tüketilen doğal gaza hizmet etmekle birlikle Avrupa’ya da hizmet götürecek kapasiteye sahip. 5 LNG terminalimizin bir kısmı özellikle yaz aylarında müsait. Talep ettiği takdirde Avrupalı ülkelerine bu terminalleri kullanmak suretiyle kendilerine gaz sevkiyatı yapabiliriz” dedi. 

“40 MİLYAR M3 GAZI AVRUPA’YA SEVK EDEBİLİRİZ”

Bakan Dönmez, Türkiye’nin yılda 55-60 milyar metreküp doğal gaz tüketimi olduğunu ve bugüne kadar gerçekleştirdiği yatırımlarla enerji arzında bir sıkıntı yaşanmadığını kaydetti. Türkiye’nin gerek boru hatları gerekse LNG terminalleriyle birlikte yılda 100 milyar metreküp gazı Türkiye ulusal sistemine getirme, bağlama imkanına sahip olduğunu ifade eden Dönmez, “Bu ne demek? 40 milyar metreküp gazı biz arzu edildiği takdirde Avrupa’ya buradan sevk edebiliriz” ifadesini kullandı. 

“GAZ MERKEZİNİ 1 YIL İÇİNDE İŞLETEBİLİR HALE GELECEĞİZ”

Doğu ve güneydoğu Avrupa’da herhangi bir gaz ticaret merkezi bulunmadığına dikkat çeken Dönmez, “Bizim temasta olduğumuz bölge ülkeleri de bizim bu gaz merkezi projesini destekliyorlar. İnşallah gaz merkezini 1 yıl içinde işletebilir hale geleceğiz” dedi.