Dünyanın en yüksek rüzgar çiftliği kuruldu

Enerji Günlüğü - Çinli Longyuan Power firması, dünyanın en yüksek rüzgar enerjisi çiftliğini Tibet'te kurdu.Çin'in lider rüzgar enerjisi üreticisi...

Enerji Günlüğü - Çinli Longyuan Power firması, dünyanın en yüksek rüzgar enerjisi çiftliğini Tibet'te kurdu.

Çin'in lider rüzgar enerjisi üreticisi Longyuan Power firması, Çin'in güneybatısında bulunan Nagqu bölgesinde beş adet rüzgar enerjisi türbini kurdu. Deniz seviyesinden 4.900 metre yükseklikte kurulan proje, bu özelliğiyle dünyanın en yüksek rüzgar enerjisi çiftliği ünvanını da almış oldu.

Projenin en can alıcı yanı ise, Çin'in en uzak köşelerine elektrik transferi yaparken harcadığı milyar dolarların bir nebze olsun önüne geçmesi olarak görülüyor. Analistler, Tibet gibi uzak bir bölgede kurulan bu santralin bölgeye elektrik sağlaması için Çin ekonomisine rahat bir nefes aldıracağı görüşünde. Nitekim uzmanlar, uzak bölgelere rüzgar enerjisi santrali kurmanın, yalnızca elektrik transfer maliyetlerini azaltmakla kalmadığını aynı zamanda bölgelerin ekonomisine de önemli katkıda bulunduğunu dile getiriyor.

ÇİN'DE RÜZGAR, NÜKLEER'İ GEÇTİ...

Çin'de 2012 yılı itibariyle rüzgar enerjisi kurulu kapasitesi 75 GW'a ulaştı. Bu rakamın 2015 yılına kadar iki katına çıkarılarak, 150 GW'a ulaştırılması hedefleniyor. Rüzgar enerjisi ayrıca Çin'in elektrik enerjisi üretimi kaynağı olarak nükleer enerji kapasitesini geçerek, 3. sıraya yükselmiş durumda.