E.ON`un EnerjiSA ortaklığına rekabet onayı

Enerji Günlüğü - Rekabet Kurulu, EnerjiSA'nın yüzde 50 hissesinin Almanya'nın en büyük enerji şirketi E.ON'a satışına onay verdi. Rekabet Kurulu'ndan...

Enerji Günlüğü - Rekabet Kurulu, EnerjiSA'nın yüzde 50 hissesinin Almanya'nın en büyük enerji şirketi E.ON'a satışına onay verdi. Rekabet Kurulu'ndan yapılan duyuruya göre Avusturyalı Verbund'un, Sabancı Holding ile ortak olduğu Enerjisa'daki yüzde 50 hissesini Alman E.ON'a satışında rekabet açısından bir engel yok. Verbund daha önce EnerjiSA'daki yüzde 50 payını E.ON'a satma konusunda anlaşma sağlamıştı.  Sabancı Holding daha önce, yeni ortağı ile Enerjisa'da 2020'ye kadar 8 bin MW'lik elektrik üretim kapasitesine ulaşmayı ve dağıtım hariç doğalgaz alanına giriş yapmayı amaçlıyor.

E.ON, EnerjiSA'ya 2015'e kadar her yıl 150-200 milyon Euro yatırım yapacak. E.ON ve artağı Sabancı Grubu, çevre ülkelerdeki iş fırsatlarını değerlendirme konusunda da anlaşmaya varmıştı. EnerjiSA'daki payını E.ON'a devreden Verbund ise Birecik'te devam eden santral işletmeciliği nedeniyle Türkiye'den tamamen çekilmeyeceğini duyurmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, EnerjiSA'dan ayrılan Verbund'u başka yeni projelerle de Türkiye'de görmek istediklerini açıklamıştı.  Verbund, EnerjiSA'daki yüzde 50 hissesi karşılığında E.ON'dan Almanya'daki 8 hidro elektrik santrali ile bazı varlıkları devralacak. Takas anlaşmasının büyüklüğü, 300 milyon Euro'su nakit olmak üzere yaklaşık 1.5 milar Euro'ya yaklaşıyor.