Elektrik tüketimi yüzde 15 geriledi

Türkiye'de Covid19 salgını ile mücadele önlemlerinin etkisiyle elektrik tüketimi geriliyor. 11 Mart’ta başlayan düşüş giderek hızlanırken, 1-11 Nisan döneminde elektrik

Enerji Günlüğü - Türkiye'de Covid19 salgını ile mücadele önlemlerinin etkisiyle elektrik tüketimi geriliyor. 11 Mart’ta başlayan düşüş giderek hızlanırken, 1-11 Nisan döneminde elektrik tüketimi yüzde 15 azaldı.

Türkiye’de toplam elektrik tüketimi ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 11 Mart’tan bugüne yüzde 5.64 geriledi. Nisan ayının ilk 11 günündeki gerileme oranı ise yüzde 15 olarak hesaplandı.

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin enerji sektörü üzerindeki etkileri giderek daha da belirginleşiyor. İnsan hareketlerinin kısıtlanmasıyla üretim ve ticarette yaşanan daralma, enerji girdilerinin satışı ve tüketimindeki azalmada da kendisini net şekilde ortaya koyuyor. Konutlarda doğalgaz ve elektrik tüketimi verileri artsa da sanayi ve ticaret hayatındaki yavaşlama toplam tüketim verilerinin aşağı yönlü seyretmesini beraberinde getirdi.

AKARYAKITTAN SONRA ELEKTRİK

Geçtiğimiz hafta DÜNYA’nın gündeme getirdiği akaryakıt satışlarında yüzde 80’e varan oranlarda gerileme yaşandığı haberlerinin ardından, istasyon sahipleri hiç satış yapamayan işletmelerini en azından geceleri kapalı tutabilme imkanı istemişlerdi. Salgınla mücadele önlemleri nedeniyle kimi sayaçlar okunamasa da, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) üzerinden yansıyan veriler elektrik tüketiminin de belirgin şekilde gerilemeye başladığını ortaya koydu.

1 OCAK-11 NİSANDA MİNİ ARTIŞ

Enerji Günlüğü’nün yaptığı hesaplamalara göre Türkiye’de yılın ilk 100 gününde 81 milyar 338 milyon kilovatsaat elektrik tüketildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemindeki 81 milyar 49 milyon kWh’lık tüketime göre yüzde 0.36’lık bir artışa tekabül ediyor.

İLK VAK’A İLE GERİLEME

Türkiye’de elektrik tüketimi koronavirüs (Covid-19) vakalarına karşı alınan önlemlerin etkisiyle gerilemeye başladı. İlk Covid 19 vak’asının tespit edildiği 11 Mart’tan itibaren tüketim yönünü aşağıya çevirdi. 11 Mart-11 Nisan döneminde Türkiye’de toplam elektrik tüketimi 23 milyar 244 milyon kWh olarak kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemindeki 24 milyar 633 milyon kWh’lık tüketime göre yüzde 5.64’lük azalış anlamına geliyor.

DÜŞÜŞ NİSANDA DAHA SERT

Enerji Günlüğü’nün derlediği verilere göre Türkiye’de toplam elektrik tüketimindeki gerileme, daha da belirginleşmeye başladı. 2019 yılı Nisan ayının ilk 11 gününde toplam 8.5 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik tüketilirken, bu yılın aynı zaman dilimindeki tüketimin yaklaşık yüzde 15’lik gerilemeyle 7.2 milyar kWh seviyesine indiği anlaşıldı.

DÜŞÜŞ KESKİNLEŞİYOR

Elektrik tüketimindeki gerileme, koronavirüs karantina önlemleri sertleştikçe daha da belirginleşiyor. Son bir aydaki gerileme oranı yüzde 5.64 iken, son günlerde bu oran daha da yükseldi. Nisan ayının ilk 6 günündeki tüketim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 gerileme gösterirken gerileme oranı son 11 günde yüzde 15’e yükseldi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü