Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Fukuşima nükleer faciasının yıldönümü vesilesiyle yayımladığı bildiride, nükleer teknolojilerin insanlık ve çevre üzerindeki tehditlerini hatırlatıyor. "Nükleer cin şişeden çıkmaya devam ediyor" başlığıyla paylaşılan görüşte, nükleer santrallerin iddia edildiği gibi masum olmadığı savunuluyor.
MALİYET VE DIŞA BAĞIMLILIK RİSKİ
Nükleer güç santrallerinin yüksek kurulum giderlerine ve uzun inşaat süreçlerine sahip olduğunu kaydeden oda yönetimi, bu sistemlerin vaat edildiği gibi ucuz bir kaynak sunmadığını vurguluyor. EMO Ankara Şubesi, "Nükleer santralların yüksek kurulum maliyetleri, uzun inşaat süreleri ve alım garantileri enerji fiyatları üzerinde önemli bir yük oluşturabilmektedir" uyarısında bulunuyor. Ayrıca nükleer teknolojinin enerji bağımsızlığına katkı sunmadığı savunularak, "Teknoloji ve işletme süreçlerinin büyük ölçüde dışa bağımlı olması, enerji alanında gerçek bir bağımsızlık sağlamaktan ziyade yeni bir dışa bağımlılık ilişkisi yaratmaktadır" ifadesine yer veriliyor.
TEMİZ GELECEK VE GÜVENLİK SORUNU
Fukuşima'da yaşanan kazanın, her türlü önleme rağmen beklenmedik bir sebeple ortaya çıktığına işaret edilen duyuruda, nükleer atıkların kalıcı çözümünün hala bulunamadığı hatırlatılıyor. Sızıntı risklerinin toplum sağlığı için ciddi tehlikeler barındırdığına değinilen metinde, "İnsanlığın nükleer gibi pahalı kirli ve riskli teknolojilerden uzak bir gelecek kurmaya hem hakkı hem de ihtiyacı vardır" tespiti yapılıyor.
FELAKETLERİN TEKRARLANMAMASI ÇAĞRISI
EMO Ankara Şubesi; Hiroşima, Nagazaki, Çernobil ve Fukuşima gibi felaketlerin tekrarlanmaması için nükleer karşıtı bir duruş sergiliyor. Bildirinin sonunda, nükleersiz bir dünya talebi şu sözlerle noktalanıyor: "Çocuklarımıza nükleersiz ve temiz bir gelecek bırakalım."