EPİAŞ piyasa gözetim faaliyetleri yürütecek

EPİAŞ, fiyatların arz ve talep çerçevesinde oluşumunu tarafsız bir şekilde sağlama amacıyla piyasa gözetim faaliyetleri yürütecek.

Enerji Günlüğü - EPİAŞ, fiyatların arz ve talep çerçevesinde oluşumunu tarafsız bir şekilde sağlama amacıyla piyasa gözetim faaliyetleri yürütecek.

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi Teşkilat Yapısı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelikte bazı değişiklikler yapıldı. Değişiklik kapsamında EPİAŞ hizmet birimleri arasına “Piyasa Gözetim Direktörlüğü” eklendi. Piyasa Gözetim Direktörlüğü, EPİAŞ’ın eşit taraflar arasında ayrım gözetmeden fiyatların arz ve talep çerçevesinde oluşumunu temin etme görevi ve diğer ulusal veya uluslararası piyasa gözetim usul ve uygulamaları doğrultusunda piyasa gözetim faaliyetlerini yürütecek. 

Direktörlük bu faaliyetlerin etkin ve verimli şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak üzere, insan müdahalesini en aza indirecek nitelikte otomatize edilmiş piyasa gözetim sistemleri alınması veya geliştirilmesi yönündeki çalışmaları Yönetim Kurulu’na sunacak. Birim, Piyasa gözetim faaliyetleri sonucu elde edilen sonuçları EPİAŞ’a sunulmak üzere Yönetim Kurulu Başkanına raporlayacak.

PİYASAYI KÖTÜYE KULLANIMLAR İÇİN ÖNLEM ALACAK

Kurulacak olan birim, piyasa gözetiminde kullanılan sistemler tarafından piyasayı kötüye kullanım ihtimali ve/veya sonucu doğuran işlemlerin tespiti halinde ilgili mevzuatta ve sözleşmelerde yer alan gerekli önlemleri alacak ve denetlenmesi amacıyla bu işlemler ile ilgili ayrıntılı verileri en kısa sürede EPİAŞ’a sunacak. Yine, piyasa katılımcılarına ilişkin ticari sır niteliğini haiz bilgileri içermeyen aylık piyasa gözetim faaliyet raporunu EPİAŞ’a sunulmak üzere Yönetim Kuruluna sunacak.

BİRİM PİYASA GELİŞİMİ İÇİN ÖNERİLERDE BULUNACAK

Piyasa Gözetim Direktörlüğü piyasa gözetim faaliyetleri neticesinde piyasa gelişimine katkı sağlayacak konularda Yönetim Kuruluna önerilerde bulunacak. Piyasa gözetim sistemlerinin güvenirliğini, performansını, raporlama kapasitesini ve esnekliğini değerlendirerek, buna ilişkin Yönetim Kurulu’na raporlar sunacak. Yine, kamuoyu ile bilgi paylaşımı konusunda çalışmalar yürütecek, yayımlanacak bilgiler hakkında Yönetim Kurulu’na öneriler sunacak.