EPİAŞ’tan YEK-G Sistemine giriş açıklaması

EPİAŞ, 2023 yılı için 1000 TL olarak belirlenen YEK-G Sistemi yıllık katılım ücretini yatırmayan katılımcıların Ocak 2023 sonu itibari ile pasife alınacaklarını açıkladı. 

Enerji Günlüğü - EPİAŞ, 2023’de ilk defa YEK-G Sistemine katılacakların online dilekçe ile başvurmaları ve anlaşma ve taahhütnamelerin onaylanarak 30 Aralık’a kadar gönderilmesi gerektiğini açıkladı.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), 2023 Yılı YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasasına Katılım, Taahhütname ve Yıllık Katılım Ücreti ile ilgili bir duyuru yayınladı. Duyuruda, 2023 yılında ilk defa YEK-G Sistemine katılmak isteyen katılımcıların, Yardım Masası (EYM) üzerinden ( kayıt sekmesinden ) resmi bir dilekçe ile başvurması gerektiği belirtilerek, “Resmi dilekçe ile yapılan başvuruların EPİAŞ’a ulaşmasını müteakip, ilgili katılımcılarımızın kayıtlı posta adreslerine YEK-G Katılım Anlaşması ve Organize YEK-G Piyasası Katılım Anlaşması (Anlaşmalar) ile üretim tesisi sahibi katılımcılarımız için YEK-G Sistemi Katılım Taahhütnamesinin (Taahhütname) bir örneği posta yolu ile gönderilecektir” denildi.

TAAHHÜTNAMELERİN GÖNDERİMİNDE SON TARİH 30 ARALIK

Hali hazırda YEK-G sistemine kayıtlı olan “Üretim Lisansına Sahip Tüzel Kişiler”in Yardım Masası üzerinden tekrar talep açmasına gerek olmadığını kaydeden EPİAŞ, ilgili katılımcılara gönderilecek taahhütnamelerin en geç 30 Aralık 2022 tarihine kadar imzalı bir şekilde kendilerine gönderilmesi gerektiğini belirtti.

YILLIK KATILIM ÜCRETİNİ ÖDEMEYENLER PASİFE ALINACAK

Duyuruda ayrıca YEK-G Sistemi yıllık katılım ücretinin 1000 TL olarak belirlendiği ifade edildi. Bu ücretin Takasbank sisteminden “YEK-G katılım ücreti Takasbank  katılım ücreti “ menüsünden  ödenmesi gerektiğini kaydeden EPİAŞ duyurusunda, "Yıllık Katılım Ücretini ödemeyen katılımcılar YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası İşletim Usul ve Esasları 7.Maddesi 11.Fıkrası kapsamında Ocak 2023 sonu itibari ile pasife alınacaklardır” denildi.