Erdoğan: Akkuyu, enerji sepetimizi çeşitlendirecek

Enerji Günlüğü – Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu NGS’nin enerji arz güvenliği için...

Enerji Günlüğü – Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu NGS’nin enerji arz güvenliği için önemli bir rol oynayacağı ve santralin Türkiye’nin enerji sepetini çeşitlendireceğini söyledi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin ilk ünitesi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atıldı. Törende konuşan Erdoğan, Akkuyu NGS’nin enerji arz güvenliği için önemli bir rol oynayacağı ve santralin Türkiye’nin enerji sepetini çeşitlendireceğini söyledi.

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN YATIRIMLARA DEVAM EDİYORUZ

Türkiye’nin gerek kalkınması gerekse Rusya ile enerji işbirliğinde tarihi bir zamana şahitlik ettiklerini belirten Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile birçok stratejik planın da hayata geçirildiğinin altını çizdi. Erdoğan, “TürkAkım ve Akkuyu NGS bu bahsettiğimiz stratejik planlardan sadece birkaçı. Türkiye olarak 2003-2017 arasında ortalama yüzde 5.8, 2017’de ise yüzde 7.4 büyüme başarısını yakaladık. Gelecek yıllarda en büyük 10 ekonomi arasında olmayı hedefliyoruz. Gerek petrol ve doğalgaz gerekse yenilenebilir kaynaklarda son yıllarda hayali dahi kurulamayacak projeler geliştirdik. Enerji arz güvenliğimiz için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Güvenli ve sürdürülebilir enerjiye sahip olmak için nükleer enerjiye de sahip olmak gerekiyor” dedi.

ENERJİ SEPETİMİZ ÇEŞİTLENECEK

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti; “Bugün dünya üzerinde 31 ülkede 450 nükleer santralden elektrik üretiliyor. 16 ülkede ise 55 nükleer santral inşa halinde ve bugün Akkuyu NGS ile birlikte bu sayı 56’ya çıkacak. İlk reaktörün 2023 yılında devreye alınması ile Türkiye’de nükleer enerji gücünü kullanan devletler ailesine katılmış olacak. Akkuyu tüm üniteleri ile devreye girdiğinde ülkemizin yüzde 10 oranında elektrik ihtiyacını karşılayacak. Halen ağırlıklı tüketimimiz olan petrol, doğalgaz ve kömüre dayalı enerji sepetimiz genişlemiş olacak. Bu santral enerji güvenliğine katkı sağlarken iklim değişikliği mücadelesinde rol oynayacak.”

350 TÜRK ŞİRKETİ POTANSİYEL TEDARİKÇİ OLABİLİR

Akkuyu NGS'nin Türkiye ekonomisinin gelişiminde yeni bir basamak olduğunun altını çizen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya nükleer sektörde lider bir ülke. Bu yüzden güvenlik standartları en yüksek seviyede ve çevre dostu olacak. Proje bilim ve teknoloji potansiyelini arttırırken ucuz ve temiz enerji sağlayacak” dedi. Putin şöyle konuştu; “Santral, uzmanlara göre elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Rus ortaklar Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerini bu aşamada teşvik etmek istiyor. 350 Türk şirketi potansiyel tedarikçi olarak projeye dahil olmak istiyor. 250’nin üzerinde öğrenci Rusya’da eğitim aldı. Mezun olanlara Akkuyu NGS’de çalışmaları için tekliflerde bulunduk.”

YÜKSEK GÜVENLİK STANDARTLARI İLE İNŞA EDİLİYOR

Açılış töreninde konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak nükleer enerjinin gerek kapasite gerekse de verimlilik yönünden enerji arz ve güvenliği için önemli bir rol oynayacağını belirtti. Albayrak, “Kesintisiz enerjiyi sıfır emisyonla sera gazı salınımı yapmadan sağlayacağız. Sanayiden, uydu haberleşme ve tarıma birçok nükleer teknoloji kapasitesini düşünürsek bu proje çok önemli. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve birçok kurumun bütün güvenlik standart ve şartlarının belirlendiği şekilde inşa ediliyor.  İnşaatın başlaması ile 10 bin kişi istihdam edilecek bunların yüzde 80’ini Türk vatandaşlar oluşturacak. İşletme safhasında ise 3 bin 500 kişi çalışacak. İnşaat sürecinde kullanılacak malzemelerin büyük bir kısmı Türk şirketler tarafından sağlanacak. Bu proje bize aynı zamanda üst düzey teknolojik know-how transferi sağlayacak. Ülkemiz bu teknoloji ile dünyada rekabet edebilecek bir pozisyona gelecek. Bu işbirliği başka adımlar için de referans olacak” dedi.

Enerji Günlüğü