FERC bu kış için ABD pazarlarına uyarıda bulundu

FERC, önümüzdeki kış aylarında ABD pazarlarının uluslararası pazarlardan etkileneceği konusunda uyarıda bulundu.

Enerji Günlüğü - Federal Enerji Düzenleme Komisyonu, ABD’de ihracattaki büyümenin doğal gaz fiyatlarına ek baskı yaptığını belirterek, bu kış ABD pazarlarının uluslararası pazarlardan etkileneceğini söyledi.

Federal Enerji Düzenleme Komisyonu (FERC), önümüzdeki kış için ABD'nin başlıca ticaret merkezlerindeki doğal gaz fiyatlarının son yıllara göre daha yüksek kalmasının beklendiğini söyledi.

Komisyon, yurt içi gaz üretiminin yurt içi talepten daha hızlı büyümesi halinde bile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracat tesisleri de dahil olmak üzere net ihracatta devam eden büyümenin bu kış doğal gaz fiyatları üzerinde ek baskı oluşturacağını öngörüyor.

FREEPORT LNG TERMİNALİNE TAM ONAY GEREKİYOR

Düzenleyiciler bu hafta, ABD'nin ikinci en büyük LNG ihracat tesisi olan ve bir yangın nedeniyle beş ay boyunca atıl durumdaki Freeport LNG Terminali’nin Kasım ayında planlanan yeniden başlatmanın başlayabilmesi için tam onay alması gerektiğini söyledi.

FERC’in yaptığı yıllık yaz değerlendirmesinde, Amerikan doğal gaz şirketi Henry Hub doğal gaz vadeli işlem sözleşme fiyatının 2022-2023 kışı için İngiliz Termal Birimi (MMBtu) başına ortalama 6,82 dolar olduğunu ve geçen kış belirlenen fiyatına göre yüzde 30 artış gördüğünü söyledi.

ABD ÜRETİME 43 GİGAWATT GÜNEŞ VE RÜZGÂR KAPASİTESİ EKLEYECEK

ABD doğal gaz vadeli işlemleri NGc1, şu anda MMBtu başına 5,3 doların hemen altında işlem görüyor. Bu oranı son yedi ayın en düşük seviyeleri olduğu aktarıldı.

Komisyon, bu yıl üretim kapasitesine yapılan ilavelerin çoğunun güneş ve rüzgârdan geleceğini ve üretime toplamda 43 gigawatt net kış kapasitesi ekleyeceğini bildirdi.

Bununla birlikte, New England'da doğal gaz arzının sınırlı kalmasında dolayı bunun da daha yüksek gaz ve elektrik fiyatlarına yol açması beklendiği için devam eden demiryolu hizmeti sorunları nedeniyle bazı bölgelerde bu kış kömür arzı ve ulaşım kısıtlamaları yaşayabileceği belirtildi.

BU KIŞ ULUSLARARASI PAZARLAR ABD PAZARINI ETKİLEYECEK

FERC’in tahminine göre, 2022-2023 geri çekilme sezonu için doğal gaz depolama çekimlerinin bir önceki yılın seviyelerinin yüzde 11,1 altına düşmesi bekleniyor. Ayrıca net doğal gaz ihracatında yüzde 24,3'lük bir artış öngörülüyor. Ayrıca komisyon geçen kış olduğu gibi bu kış da uluslararası pazarların ABD pazarını etkileyeceği konusunda uyardı.