Ford, kuracağı batarya fabrikasında Çin teknolojisi kullanacak

ABDli otomobil üreticisi Ford, 3,5 milyar dolar yatırımla ABD’de elektrikli araç batarya fabrikası kuracak. Fabrikada Çinli batarya üreticisi CATL’nin daha düşük maliyetli teknolojisi kullanılacak.

Enerji Günlüğü - Amerikan Ford, ABD Michigan'da bir elektrikli araç batarya fabrikası kurmak için Çinli batarya üreticisi CATL ortaklığıyla 3,5 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Amerikan otomobil üreticisi Ford Motor, ABD ile Çin arasında devam eden balon gerilimine rağmen, Çin merkezli batarya üreticisi Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) ile yeni bir anlaşmaya vardığını açıkladı. Anlaşma kapsamında, Ford, Avrupa ve Asya'da 13 fabrikası olan CATL'nin lityum demir fosfat (LFP) batarya hücresi teknolojisini ve hizmetlerini kullanarak batarya üretecek. Ford bu amaçla ABD'nin Michigan Eyaleti’nde batarya fabrikası kurmak için 3,5 milyar dolar yatırım yapacak. 

Kurulacak olan tesiste LFP bataryalarının üretimine 2026'da başlanmasının planlandığı ve başlangıçta 2 bin 500 kişinin istihdam edileceği kaydedildi. 

POLİTİK RİSKLERE KARŞI ÖNLEM

Ford ayrıca Çinli bir teknoloji ortağına güvenmenin siyasi riskini ortadan kaldırmak için LFP bataryalarını Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamına sahip olduğu fabrikada üreteceğini açıkladı. 

Michigan'da LFP bataryaları üretmek, Ford'a 2026 yılına kadar EV operasyonlarında %8'lik kar marjı hedefine ulaşmasına yardımcı olabilecek ABD batarya üretim sübvansiyonlarından yararlanması için bir şans da veriyor.