Fosil yoğun sektörlerin karbon salımı mevcut politikalarla azalmayacak

Mevcut politikaların devamı halinde karbondan arındırılması zor olan ağır sanayi ve taşımacılık gibi sektörlerin 2050’de hâlâ karbon salımının %40’ından sorumlu olacağı kaydedildi.

Enerji Günlüğü - Mevcut politikaların devamı halinde karbondan arındırılması zor olan ağır sanayi ve taşımacılık gibi sektörlerin 2050’de hâlâ karbon salımının %40’ından sorumlu olacağı kaydedildi.

Danışmanlık şirketi Bain & Company Türkiye’den Armando Guastella, Ankara’da gerçekleşen İnovasyon Günü’nde yaptığı sunumda dünyanın ciddi çevre sorunlarıyla ve bunlarla bağlantılı toplumsal konularla karşı karşıya kaldığı bir dönemde sürdürülebilirliğin temelini oluşturan ESG (Çevre / Sosyal / Yönetişim) ilkelerine dayalı faaliyet gösteren şirketlerin değer yarattığını, bu ilkelere dayalı stratejilerin artık büyümenin temelini oluşturduğunu belirtti.

Sürdürülebilirlik kavramının yeni olmadığını ve iklim değişikliğinin bu konunun önemini artırdığını hatırlatan sunumda, kaydedilen ilerlemelere rağmen mevcut politikaların devamı halinde karbondan arındırılması zor olan ağır sanayi ve taşımacılık gibi sektörlerin 2050’de hâlâ karbon salımının %40’ından sorumlu olacağı vurgulandı.

Sunumda ayrıca AB’nin 1990 yılında 4.409.000.000 ton olan CO2 salımını 2020’de 3.304.000.000 tona indirdiği; Türkiye’nin karbon salımının ise aynı dönemde 150 milyon tondan 416 milyon tona çıktığı ifade edildi. Türkiye’nin de yeşil teknolojileri desteklemesi gerektiği belirtildi.