Fransa’dan İran’a petrol garantili kredi girişimi

Fransa, İran’a nükleer anlaşmaya tam uyum şartıyla ve petrol gelirleri ile garanti altına alınacak 15 milyar dolarlık kredi verilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Enerji Günlüğü - Fransa, İran’a nükleer anlaşmaya tam uyum şartıyla ve petrol gelirleri ile garanti altına alınacak 15 milyar dolarlık kredi verilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Fransa, İran'a 2015 nükleer anlaşmasının şartlarına tam uyum göstermesi şartı ile yıl sonuna kadar 15 milyar dolar civarında kredi hattı teklif edilmesini planlıyor. 

ABD’NİN ONAYI ŞART

Kredi düzenlemesi üzerinde görüşmeleri yürüten Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, verilecek kredinin İran'ın petrol gelirleri ile garanti altına alınacağını, ancak öncelikle Washington'un bu plana onay vermesi gerektiğini ifade etti. Kredi hattının detayları üzerinde ince ayar için İran'dan bir heyet de Pazar günü Paris'ta temaslarda bulundu. Li Drian, 15 milyar dolar rakamını kendilerinin belirlemediğini İran'ın bu rakamı istediğini de söyledi. 

İRAN’DAN NÜKLEER ANLAŞMAYA DÖNÜŞ İÇİN KREDİ ŞARTI

Öte yandan Fars haber ajansına konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, Tahran'ın ancak 4 ay için 15 milyar dolar büyüklüğünde krediyi alması halinde 2015 nükleer anlaşmasındaki taahhütlerine geri döneceğini böyledi. Arakçı, "Nükleer anlaşmadaki taahhütlerin tam olarak uygulanmasına geri dönmemiz, 4 aylık bir dönem için 15 milyar dolar krediyi almamıza bağlı, aksi takdirde 2015 anlaşmasına bağlılığımızı azaltma sürecini devam ettireceğiz" diye konuştu.