Gelişmiş ülkeler nükleer enerjiyi terkediyor

Nükleer enerji kapasiteleri keskin şekilde düşen gelişmiş ülkeler, 2040 yılına kadar nükleer kapasitelerinin üçte ikisini kaybedebilirler.

Enerji Günlüğü - Nükleer enerji kapasiteleri keskin şekilde düşen gelişmiş ülkeler, 2040 yılına kadar nükleer kapasitelerinin üçte ikisini kaybedebilirler.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yeni hazırladığı ‘Temiz Enerji Sistemi'nde Nükleer Enerji’ adlı rapora göre, gelişmiş ekonomilerde nükleer enerji kapasitesi sert bir şekilde düşüyor. Raporda, "Gelişmiş ekonomilerde yaşlanan nükleer tesislerin, kısmen onları dışlayan politikalar ve aynı zamanda ekonomik ve düzenleyici faktörlerin bir sonucu olarak kapanmaya başlaması nedeniyle nükleer enerjinin geleceği belirsizdir. Politika değişikliği olmadan, gelişmiş ekonomiler 2025 yılına kadar nükleer kapasitelerinin % 25'ini ve 2040 yılına kadar bunun üçte ikisini kaybedebilir" ifadelerine yer verdi.

IEA ENERJİ GÜVENLİĞİ VE İKLİM UYARISINDA BULUNDU

IEA, nükleer enerji kapasitesindeki bu sert düşüşün, enerji güvenliğini ve iklim hedeflerini tehdit ettiği uyarında bulundu. Bu durumun küresel enerji geçişini daha zor ve maliyetli yaptığını belirten IEA, gelişmiş ekonomilerde nükleerin 30 yıldan fazla bir süredir en düşük karbon elektrik kaynağı olduğunu ve bugüne kadar sürdüğünü vurguladı. Rapora göre nükleer aynı zamanda çok sayıda ülkede elektrik güvenliği için önemli rol oynuyor.