Enerji Günlüğü - Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi’nde kapılarını açan EIF Enerji Dönüşüm Fuarı ve Kongresi’nin açılışında konuşan İklim Enerji Kurucu Ortağı Prof. Dr. Kutalmış Güven, küresel elektrik talebinin yıllık yüzde 3–4 oranında arttığını belirterek elektrikli araçlar, ısı pompaları, sanayide elektrifikasyon ve veri merkezlerinin bu yükselişte etkili olduğunu söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı öngörülerine göre veri merkezlerinin elektrik tüketiminin 2030 yılına kadar iki katından fazla artmasının beklendiğini ifade eden Güven, artan talebin karşılanmasında enerji depolama sistemlerinin önemine dikkat çekti.
BATARYA FİYATLARINDA %90 DÜŞÜŞ
Son 15 yılda lityum iyon pil fiyatlarının yüzde 90’dan fazla düşerek kilovatsaat başına 110 doların altına indiğini belirten Güven, sodyum iyon pillerin yanı sıra akış pilleri, sıkıştırılmış hava, termal depolama ve pompaj depolamalı sistemlerin de farklı ihtiyaçlara yönelik çözümler sunduğunu vurgulayarak, “Yenilenebilir enerjinin depolanması ve elektrik sisteminin dengede tutulması büyük önem taşıyor” dedi.