Hükümetlerin yenilenebilir destek harcamaları arttı

IEA, hükümetlerin yenilenebilir enerji destek harcamalarının sonbahardan bu yana 500 milyar doların üzerinde arttığını açıkladı.

Enerji Günlüğü - Temiz enerjiyi desteklemek için küresel hükümet harcamaları Mart ayından bu yana 500 milyar doların üzerinde arttı. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) güncellediği Hükümet Enerji Harcama İzleme verileri, enerji faturalarını uygun tutma çabalarının yanı sıra, küresel enerji krizine yanıt olarak temiz enerji finansmanının arttığını gösteriyor. Küresel enerji krizinin fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmayı amaçlayan yeni politikaları teşvik etmesiyle, temiz enerjiyi desteklemek için küresel hükümet harcamaları Mart ayından bu yana 500 milyar doların üzerinde arttı. Bu artış, hükümetlerin Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana temiz enerjiye ayırdığı toplam yatırım desteğini 1 milyar 215 milyar dolara çıkarıyor. 

Ayrıca hükümetler, 2021 sonbaharından bu yana artan enerji faturalarından konutları ve işletmeleri korumak için 630 milyar dolar daha harcadı.

“ENDİŞE VERİCİ COĞRAFİ DENGESİZLİKLER VAR”

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, hükümetlerin krize verdiği tepkilerin doğru yönde ilerlediğini belirterek, “Temiz enerji geçişleri için gördüğümüz benzeri görülmemiş mali destek, enerji güvenliğini artırıyor ve yüksek yakıt fiyatlarının müşteriler üzerindeki etkisini azaltıyor. Ancak endişe verici coğrafi dengesizlikler var ve uluslararası toplum çok daha fazla temiz enerji yatırımını harekete geçirmelerine yardımcı olmak için adım atmazsa, pek çok yükselen ve gelişmekte olan ekonomi geride kalma riskiyle karşı karşıya” dedi.

YATIRIMLARIN %95’İ GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN

Pandemi başladığından bu yana dünya çapında tahsis edilen temiz enerji yatırım desteğinin yaklaşık %95'i gelişmiş ekonomilerden geliyor. Gelişmekte olan ekonomiler ise ulaşım, elektrik ve yemeklik yakıtları uygun fiyatlı tutmak için daha sınırlı olan kaynaklarını kısa vadeli önlemlere yönlendirdiler.