IEA: Elektrikli araçların pazar payı bu yıl yüzde 3’e çıkacak

IEA, yaşanan Covid-19 salgınına rağmen bu yıl 2 milyon 300 bin elektrikli araç satışının gerçekleşmesini ve elektrikli araçların toplam pazardaki payının yüzde 3'e çıkmasını bekliyor.

Enerji Günlüğü - IEA, yaşanan Covid-19 salgınına rağmen bu yıl 2 milyon 300 bin elektrikli araç satışının gerçekleşmesini ve elektrikli araçların toplam pazardaki payının yüzde 3'e çıkmasını bekliyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Küresel Elektrikli Taşıt Görünümü 2020 raporuna göre, dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını bu yıl araç satışlarını etkileyecek. Bununla birlikte elektrikli araç satışlarında artış bekleniyor. IEA bu yıl küresel elektrikli araç satışlarının 2 milyon 300 bin seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Böylece dünyadaki toplam elektrikli araç sayısı 10 milyona yaklaşacak ve elektrikli araçların toplam pazardaki payı da yüzde 3'e çıkacak. IEA bu tahminlerinin ikinci bir Covid-19 salgını dalgası olması halinde değişeceğine ise dikkat çekiyor.

2019 YILI VERİLERİ

Rapora göre, toplam araç satışlarının geçen yıla göre yüzde 15 azalarak tarihteki en büyük düşüşünü yaşadığı 2019 yılında, elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 40 artarak 2 milyon 100 bin oldu. Böylece, yollardaki elektrikli araç sayısı 7 milyon 200 bine yükseldi. Elektrikli araçlar toplam araç satışlarının yüzde 2,6'sını, küresel araç stokunun ise yüzde 1'ini oluşturdu.

Geçen yılki satışların 1 milyon 60 bini Çin'de gerçekleşirken, Avrupa’da 561 bin elektrikli taşıt, ABD’de ise 327 bin elektrikli taşıt satıldı.

Enerji Günlüğü