IKBY’nin ana petrol hattının kontrolü Rosneft’te olacak

Enerji Günlüğü - Rus petrol şirketi Rosneft, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin ana petrol boru hattının çoğunluk hisselerini satın alacak.Rusya...

Enerji Günlüğü - Rus petrol şirketi Rosneft, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin ana petrol boru hattının çoğunluk hisselerini satın alacak.

Rusya Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile enerji bağlarını güçlendiriyor. Rus devlet petrol şirketi Rosneft, Kuzey Irak Bölgesi Kürt Yönetimi'nin Irak merkezi hükümetinden bağımsız olarak inşaa ettiği petrol boru hattının çoğunluk hisselerini almak için anlaştı. 

Satın alım işlemi tamamlandığında Rosneft'in boru hattında payı yüzde 60 civarında olacak. Geri kalan yüzde 40 hisseyi ise hali hazırda boru hattını işleten KAR Group elinde tutmaya devam edecek. 

Konuya yakın kaynaklara göre, Rosneft boru hattı projesi için toplamda 1,8 milyar dolar yatırım yapacak. Rosneft, Erbil'in federal hükümetten bağımsız bu boru hattının kapasitesini üçte bir oranında artırarak günde 950 bin varile çıkarmayı hedefliyor. 

Rosneft Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile 5 petrol bloğunun geliştirilmesi için 400 milyon dolar yatırım yapmak konusunda da anlaşmıştı. Amerikan petrol devi Chevron’un bölgedeki çalışmalarını geçici olarak durdurmasının Rusya’nın elini daha da güçlendireceği kaydediliyor.

ROSNEFT KUZEY IRAK’TA PETROL ÇIKARACAK

CHEVRON IRAK KÜRT BÖLGESİ’NDE PETROL ÇALIŞMALARINI DURDURDU