İklim Şurası, nükleer ve gazın payı arttırılsın dedi

İklim Şurası bildirgesinde sera gazı azaltımına yönelik alınan kararlarda, elektrik üretiminde kömürden çıkış yer almadı.

Enerji Günlüğü - İklim Şurası’nda, nükleer ve doğal gaz kaynaklarının elektrik üretimdeki payının artırılması tavsiye edildi. 

21-25 Şubat arasında Konya'da gerçekleştirilen İklim Şurası, alınan tavsiye kararları ile tamamlandı. Sivil toplum ve düşünce kuruluşları, komisyonlarda katılımcı bir süreçle alınan politika önceliklerinin, şura sonucunda ortaya çıkan tavsiye kararlarına yansımazken, komisyonlardan iletilmeyen yeni kararların da son metne eklendiğini belirtiyor. 

Katılımcılar, kömürden çıkışı konu edinen maddenin komisyonda itiraz edilmeden kabul edildiğini belirtiyor. Ancak Şura’nın son tavsiye kararlarında farklı bir madde yer alıyor.  Benzer şekilde, nükleer ve doğal gaz kaynaklarının elektrik üretimdeki payının artırılmasına yönelik öneriler, ilgili komisyonda yapılan oylama sonucunda çoğunluğun oyu ile çıkarıldı, ancak son açıklanan kararlarda yine de yer aldı. Doğalgaz aramalarının artırılması hiçbir şekilde komisyonlarda görüşülmezken, şuranın nihai tavsiye kararlarında yer aldı.

Komisyon başkanları tarafından, katılımcılar ile birlikte uzlaşılan maddelere son gün ekleme yapılmayacağı veya üzerinde oynayamayacağı garantisi verilmiş, sadece önceliklendirme yapılacağı belirtilmişti. Ancak son çıkan tavsiye kararları, bunun aksi yönünde.

İKLİM ŞURASI BAŞARISIZ OLMUŞTUR

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi  İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin, iklim şurasının, sunulan önemli politika önerilerine rağmen, kömürden çıkış konusunda yanlış bir tutum alması ve doğal gaz ile nükleer gibi yanlış çözümleri ön plana çıkaran kararlar alması nedeniyle başarısız olduğunu belirtti. Şahin, iklim şurası kararlarının bu bütünü zedeleyen yanlış yaklaşımı nedeniyle önemli bir şansın kaçırıldığını ifade etti.