İlk çeyrekte elektriğin yüzde 36’sı yenilenebilirden

Türkiye yılın ilk çeyreğinde elektriğinin yaklaşık yüzde 36’sını yenilenebilir enerji kaynaklarından üretti. En büyük pay ise %14 ile hidroelektrik santrallerinin oldu. 

Enerji Günlüğü - Türkiye elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 36 oldu.   

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan Elektrik Piyasası Mart ayı raporuna göre 2023 yılının Ocak-Mart döneminde toplam 77,72 TWh elektrik üretildi. Bunun yüzde 35,95’ine denk gelen yaklaşık 28 TWh’lik kısmı hidroelektrik, rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal kaynaklardan üretildi. 

Öte yandan yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre azaldı. Bir önceki yıl yenilenebilir kaynaklar 34,50 TWh ile ülke elektiriğinin yaklaşık %42’sini üretmişlerdi. 

EN FAZLA ELEKTRİK HES’LERDE ÜRETİLDİ

Yılın ilk üç ayında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde en büyük pay %13,86 ile hidroelektrik santrallerin oldu. Onu %11,20 pay ile rüzgar, %4,18 ile güneş, %3,72 ile jeotermal ve yüzde 3 ile biyokütle izledi.

Enerji Günlüğü