Irak Kürt Yönetimi İran’la doğalgaz boru hattı anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - İran’dan Kürdistan Özerk Bölgesi’ne doğalgaz ve petrol taşıyacak iki boru hattının döşenmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi...

Enerji Günlüğü - İran’dan Kürdistan Özerk Bölgesi’ne doğalgaz ve petrol taşıyacak iki boru hattının döşenmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile İran anlaşma imzaladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin İran İlişkileri Sorumlusu Abdullah Akreyi, İran’dan Kürdistan Özerk Bölgesi’ne doğalgaz ve petrol taşıyacak iki boru hattının döşenmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile İran anlaşma imzaladığını açıkladı.

Akreyi, açıklamasında, İran’ın Irak’la Ticareti Geliştirme Sorumlusu Rüstem Kasimi’nin başkanlığındaki heyetin, Kürt heyeti ile Erbil’de bir araya geldiğini belirtti ve Bölgesel Yönetimin Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami’nin de katıldığı toplantıda söz konusu anlaşmaların imzalandığını söyledi.

KÜRT PETROLÜ KARŞILIĞINDA İRAN MAZOTU VE DOĞALGAZI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile İran arasında imzalanan anlaşmaya göre,İran’dan Kürdistan Özerk Bölgesi’ne doğalgaz ve petrol taşıyacak iki boru hattının döşenmesini öngörülüyor. Bu hatlardan Kürt bölgesi, İran’a vereceği ham petrol karşılığında günlük 3-4 milyon litre rafine edilmiş mazot ile doğalgaz alacak.

İki taraf arasında imzalanan anlaşmaya Bağdat’tan henüz resmi bir tepki gelmezken, Kürt Yönetimi’nin Türkiye ile imzaladığı enerji anlaşmaları nedeniyle gerilen Erbil- Bağdat ilişkilerinin bir benzerinin yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor.