İran çok büyük bir lityum rezervi keşfetti

İran’da, Şili’deki dünyanın en büyük lityum rezervinden sonra ikinci büyüklükte lityum keşfedildi.

Enerji Günlüğü - İran’da, Şili’deki dünyanın en büyük lityum rezervinden sonra ikinci büyüklükte lityum keşfedildi. 

İran İslam Cumhuriyeti, kendi toprakları içinde dünyanın en büyük ikinci lityum rezervini keşfettiğini açıkladı. İran'ın lityum yataklarının 8,5 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. 

İran’ın İngilizce yayın yapan resmi haber televizyonu Press TV’nin yayınladığı habere göre bu rezerv, Şili'deki lityum rezervinin ardından, dünyanın en büyük ikinci rezervi oldu.

Lityum konusunda öne çıkan ülkelerden Şili, 2022 verilerine göre yaklaşık 39.000 ton ile en büyük ikinci üretici durumunda. Şili’deki rezerv 9,3 milyon ton ile dünyanın en zengin lityum kaynağı olarak biliniyor. İran’daki keşiften önce en büyük ikinci rezervin 3,8 milyon ton ile Avustralya'da olduğu düşünülüyordu. 

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, büyük kil yataklarına sahip bir bölge olan Hamedan’da daha fazla lityum cevheri rezervinin keşfedilebileceğini kaydediyor. 

Mineral piyasasında lityum fiyat endeksi, 2022 Aralık ayı ortasında yıllık bazda yüzde 182,6’lık bir artış sergiledi. Lityum, elektrikli araç bataryaları başta olmak üzere ileri teknoloji ürünü birçok malın üretiminde yoğun şekilde kullanılıyor. 

Elektrik depolama teknolojilerindeki her gelişme de lityum ve muadili olabilecek kobalt gibi madenlerin değerini giderek arttırıyor. Bu talep artışıyla beraber piyasalarda, 2024 yılında küresel bir lityum kıtlığı beklentisinden bahsediliyor. İran’ın keşfi, yaptırımlar nedeniyle çeşitli ekonomik sıkıntılarla karşılaşılan ülkede işsizlik ve döviz gelirleri açısından olumlu etkiler yaratabilir.