İran nükleer anlaşmasına AB ve BM onayı

Enerji Günlüğü - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları İran’ın nükleer programının kısıtlanması karşılığında...

Enerji Günlüğü - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları İran’ın nükleer programının kısıtlanması karşılığında Tahran’a yönelik yaptırımların esnetilmesine ilişkin anlaşmayı onayladı.

İran ile dünya güçleri arasında 14 Temmuz’da varılan anlaşmaya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarından onay geldi. Böylece Tahran’a yönelik askeri ve ekonomik ambargolara dayanak oluşturan maddeler iptal edilmiş oldu.

Anlaşma gereği yaptırımlar, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (IAEA), İran’ın anlaşma çerçevesinde attığı adımları teyit eden bir rapor sunmasına kadar yürürlükte kalacak.

Yaptırımların kaldırılma aşamasına geçildiğinde BM’nin geçmişte İran ile kabul ettiği yedi karar iptal edilecek ve Pazartesi günü kabul edilen karar yürürlüğe alanacak.

İran’a balistik roket teknolojisi satışı üzerindeki kısıtlamalar sekiz, ağır ve geleneksel silah ambargosu ise beş yıl süre daha yürürlükte kalacak.

Bu süreden sonra İran’a, BMGK onayıyla balistik roket teknolojisi ve ağır silah tedariki de mümkün olacak. Ancak ABD, bu doğrultudaki talepleri veto edeceğini açıkladı.

İran’a, barışçıl amaçlarla dahi olsa nükleer teknolojilerin tedariki 10 yıl daha kısıtlamalara tabi olacak.

İran’ın anlaşmayı ihlal etmesi halinde tüm yaptırımlar tekrar yürürlüğe konabilecek.

Geçtiğimiz hafta ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri Tahran yönetimiyle, nükleer faaliyetlerinin önlenmesi konusunda Viyana’da anlaşmaya varmıştı.