İran - Rusya enerji görüşmeleri

Enerji Günlüğü - Rusya ile İran, 8-10 milyar dolar büyüklüğünde enerji anlaşması için görüşmeler yürütüyorlar.İran haber ajansı Mehr'in verdiği...

Enerji Günlüğü - Rusya ile İran, 8-10 milyar dolar büyüklüğünde enerji anlaşması için görüşmeler yürütüyorlar.

İran haber ajansı Mehr'in verdiği bilgiye göre, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak İran’a yaptığı ziyaret esnasında İran Enerji bakanı Hamit Çitçiyan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşerek enerji işbirliğini ele aldı.

İran Enerji bakanı Hamit Çitçiyan, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile Tahran'da yaptığı görüşmede termik santral ve hidroelektrik santrali kurulumunu ele aldı. Müzakerelerde ayrıca Rusya'nın İran'a 500 mWh elektrik ihraç etmesi de görüşüldü.

Bu arada İran Cumhurbaşkanlığı enformasyon merkezinin bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Tahran'da bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile dün akşam görüştü.

Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve olumlu siyasi ilişkilere işaretle, İran ve Rusya ilişkilerin gelişmesinin iki halk ve tüm bölgenin yararına olduğunu vurgulayarak,görüşmede ikili, bölgesel ve uluslararası boyutlarda siyasi ilişkilerin güçlenmesi ile birlikte İran ve Rusya'nın geniş ekonomik gelişmelerinin barış ve istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Yapılan görüşmede Rusya Enerji bakanı da, İran ile olan ilişkilerinin dostluk esaslarına dayalı olduğuna değinerek, Rusya devlet başkanının İran ile olan ilişkilere özel önem verdiğini belirtti ve Bişkek oturumundaki ikili anlaşma maddelerinin gerçekleşmesi için bizzat takipçi olacağını ifade etti.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ayrıca İranlı yetkililer ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamasını diledi.