İran: Türkiye üzerinden AB`ye gaz satacağız

Enerji Günlüğü - İran Petrol Bakan Yardımcısı Cevat Ovci, Avrupa’ya yıllık olarak 30 milyar metreküp doğalgaz geçişi için İran ve Türkiye...

Enerji Günlüğü - İran Petrol Bakan Yardımcısı Cevat Ovci, Avrupa’ya yıllık olarak 30 milyar metreküp doğalgaz geçişi için İran ve Türkiye arasında bir anlaşma sağlandığını söyledi.

Mehr Haber Ajansı, İRİB-2 televizyon kanalına konuk olan İran Petrol Bakan Yardımcısı ve Milli Gaz Şirketi Genel Müdürü Cevat Ovci'nin açıklamalarını haberleştirdi. Ovci, 34 milyar metreküple dünyanın en büyük doğalgaz rezervelerine sahip olan İran’ın önümüzdeki bir kaç yıl sürede günlük 200 milyon metreküp doğalgaz ihracatı kapasitesine ulaşacağını ifade etti.

Ortak doğalgaz sahaları için hazırlanan stratejik programlar kapsamında İran’ın Avrupa ülkelerinin doğalgaz ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geleceğini de belirten Ovci, konuşmasında İran ve Türkiye arasındaki doğalgaz anlaşmasına da değindi.

Geçen yıl Türkiye’ye yapılan 8.5 milyar metreküp doğalgaz ihracatından ülkeye 8 milyar dolar kazanç sağlandığını kaydeden Ovci, Türkiye ile doğalgaz anlaşmaları 25 yılık olarak yapıldığına göre her iki ülke tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye mecbur olduklarını söyledi.

Ovci, İran ve Avrupa ülkeleri arasında doğalgaz üzerinde imzalama aşamasına gelen müzakereler yapıldığını anlatırken de "Avrupa’ya yıllık olarak 30 milyar metreküp doğalgaz geçişi için İran ve Türkiye arasında geçen yıl anlaşma sağlandığını bildirdi. Ovci, Gürbulak’a varacak doğalgaz boru hattının inşasının devam ettiğini de kaydetti.