İran: Türkiyesiz bir doğalgaz rotası zayıf ihtimal

Enerji Günlüğü -İran ve Türkmen doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılmasında fiziksel ve ekonomik anlamda en uygun rotanın Türkiye üzerinden mümkün...

Enerji Günlüğü -İran ve Türkmen doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılmasında fiziksel ve ekonomik anlamda en uygun rotanın Türkiye üzerinden mümkün olduğunu belirtildi.

İran Milli Gaz Şirketi Uluslararası İlişkiler Direktörü Azizullah Ramazani, yaptırımların kaldırılmasıyla Türkiye'nin de bulunduğu rotanın İran için öncelikli olduğunu belirterek,"Türkiyesiz bir rota zayıf ihtimal" dedi.

Doğalgazın Azerbaycan üzerinden Gürcistan ve Karadeniz içinden borularla Avrupa ve Irak Suriye, Akdeniz'in içinden geçecek bir boru hattı ile Avrupa'ya gönderilmesini diğer olasılıklar olarak dile getiren Ramazani, "Avrupa ve Türkiye'nin gaza ihtiyacı devamlı artıyor, 1 Mayıs 2015'te Türkiye-Türkmenistan-Avrupa Birliği-Azerbaycan'ın Dörtlü Görüşme Toplantısı sonucunda Türkmenistan doğalgazının değerlendirilmesine dönük bir mutabakat zaptı ve deklarasyon metni imzalandı. Ancak biz İran'nın üzerinden geçebilecek bir rotanın bu mutabakata rağmen daha uygun olduğunu düşünüyoruz. İran'ın da bulunduğu yeni bir güzergah ile doğalgaz batıya çok daha ucuz ve kolay taşınabilir. Sonuçta, İran ve Türkmen gazının batıya ulaştırılmasında Türkiyesiz bir rota zayıf ihtimal." dedi.