İşte akaryakıtta vergi kaçağının dört kapısı!

Enerji Günlüğü - EPGİS, akaryakıtta vergi kaçırmak için en sık kullanılan dört yöntemi açıkladı ve bunu yapan istasyonların sektörden ayıklanmasını...

Enerji Günlüğü - EPGİS, akaryakıtta vergi kaçırmak için en sık kullanılan dört yöntemi açıkladı ve bunu yapan istasyonların sektörden ayıklanmasını istedi.  

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bir grup gazeteciyle Ankara’da bir araya geldi. Binin üzerinde akaryakıt bayisinin bir araya gelerek şubat ayında kurduğu EPGİS’in sektördeki kaçak akaryakıtla mücadeleyi de şiar edindiğini ifade eden Aktaş, akaryakıt kaçakçılığı yöntemleri hakkında bilgiler aktardı. 

Yaygın bilinen sayaçlardan eksik ürün verme, sayaçları ayarlama gibi yöntemlerin, kaçakçılıktaki payının çok küçük miktarda kaldığını ifade eden Fesih Aktaş, yaptıkları hesaplamalara göre Türkiye’de satılan akaryakıtın yaklaşık yüzde 18’i ile 22’sinin kaçak olduğunu söyledi. Aktaş, bu oranın sadece yüzde 1’lik bölümünün eksik ürün satışı kaynaklı olduğunu kaydeden Aktaş, “EPGİS olarak bu tarz satış yapan çürük elmaların sektörden ayrılarak en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. İlgili kurumların sayaç kontrolüne verdiği önem kadar, Hazine’ye büyük yük oluşturan kaçak akaryakıt konusunun da üzerine gitmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 

Akaryakıtta en büyük kaçağın, maliyetinin altında satışlardan kaynaklandığını öne süren Aktaş, “Maliyetin akaryakıt satışı yapanların en çok kullandığı yöntemlerden biri, özel yazılımlar aracılığıyla yazar kasaların beynini her gece sıfırlamak. Hiç satış yapılmamış gibi alınan Z raporları sayesinde vergi de oluşmuyor” diye konuştu. 

DEPOYA OTOGAZ YERİNE TÜPGAZ BASMAK 

Türkiye’de tüketimi giderek artan LPG konusunda da önemli miktarda kaçakçılık yapıldığını söyleyen Aktaş, bunların da otogaz yerine tüplü gaz veya dökme gaz doldurduğunu bildirdi. Otogazda litre başına 1.77 lira olan ÖTV’nin, tüplü ve dökme gazda 1.21 lira olduğunu vurgulayan Fesih Aktaş, ÖTV farkı kaynaklı milyarlarca liralık haksız kazanç oluştuğunu kaydetti.

EPDK KONUYU MERCEK ALTINA ALDI

Bu konuyu EPDK’nın LPG Dairesi’nin de mercek altına aldığı bilgisini veren Fesih Aktaş, bir diğer sıkıntılı konu başlığını ise kamu ihalelerine aşırı düşük teklif verenlerin oluşturduğunu anlattı. Bunların da mutlaka peşine düşülmesini isteyen Aktaş, benzer şekilde faturasız yapılan satışların da vergi kaybını oluşturan diğer önemli unsur olduğunu bildirdi.

RAFİNERİ ÇIKIŞ FİYATININ ALTINA SATIŞ 

Türkiye’de bilinenin aksine akaryakıt bayilerinin ürün fiyatlarında herhangi bir etkisi olmadığını söyleyen Aktaş, uluslararası ürün fiyatları ve kurlara bağlı olarak istasyonların kâr marjlarının EPDK tarafından belirlendiği bilgisini verdi. Buna rağmen bazı istasyonların rafineri çıkış fiyatının bile altında ürün satabildiğini dile getiren Fesih Aktaş, bunun da kaçakçılık kaynaklı olduğunu söyledi. 

Bazı firmaların tek bir irsaliye ile birden fazla istasyona satış yaparak her diğer istasyonlardan yüzde 18 kazandığını belirten Aktaş, marker uygulamasının soruna çözüm olmadığını, yani düşük fiyata satılan akaryakıtın da markerlı olabileceğini ifade etti. Özellikle fatura kesmeme kaynaklı kaybın önlenmesi için tüketicilere bir çeşit vergi iadesi uygulaması yapılmasını öneren Fesih Aktaş, “Vergisini ödemeyen firmalar listesinde hep akaryakıt firmaları var. Çünkü firma ortadan kaybolmuş” dedi ve ana dağıtıcıların antrepo- depolarına da sayaç takılmasını istedi. 

Sektörde son 5 yıldır kârlılığın aynı kalmasına karşın sürekli ek yüklerle karşılaştıklarını vurgulayan Aktaş, sayıları 13 bini bulan akaryakıt istasyonlarından 2 bin 700 tanesinin internet platformu üzerinden satışa çıkarıldığını kaydetti. 

Gizem ÇINAR - Enerji Günlüğü