Japonya, Okyanusa radyoaktif atık su boşaltma planını uyguluyor

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu, Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun denize boşaltılması planına onay verdi.

Enerji Günlüğü - Japonya, tsunaminin vurduğu Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu'na boşaltacak.

Japonya, Fukushima nükleer felaketinden bu yana biriken 1 milyon tondan fazla radyoaktif atık sudan nasıl kurtulacağına dair yıllarca süren görüşmelerin ardından geliştirdiği planında önemli bir yol katetti. Fukushima Nükleer Santrali’nden arıtılmış atık suyu denize boşaltmak için geliştirdiği tartışmalı planını uygulamaya bir adım daha yaklaştı. Ülkenin Nükleer Düzenleme Kurumu teklifi onayladı. Santrali işleten Tokyo Electric Power (TEPCO) şirketinin ayrıca su tahliye tesislerinin inşaatına başlamak için ilgili belediyelerden izin alması gerekiyor. 

Plana göre, atık sudaki radyoaktif trityum elementinin Fukuşima'da kullanılan filtreleme ve kimyasal işlem şeklindeki iki yaklaşım yöntemiyle ayrıştırılarak seyreltilecek. Böylelikle, tesis işleticisi Tokyo Electric Power (TEPCO) günden güne artış gösteren suyu periyotlar halinde denize boşaltabilecek.

ASYA ÜLKELERİ TEPKİLİ

Japonya, planı geçen yıl Nisan ayında açıklayarak Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, Tayvan ada ülkesi ve BM dahil uluslararası kuruluşlardan büyük eleştiriler almıştı. Çin hafta başında bir açıklama yaparak, Tokyo'yu "nükleer kontamine suyu denize boşaltma konusundaki yanlış kararını iptal etme" çağrısında bulundu. Bununla birlikte ABD, Japonya’nın bu planını destekledi.

BALIKÇILIK SEKTÖRÜ TEHLİKEDE

Japon balıkçılar da yakaladıkları balıkların güvenliğine ilişkin tüketicilerin korkularından ve balıkçılık sektörünün itibarının zedelenmesinden duydukları endişe nedeniyle plana karşı çıkıyorlar.