Kaçak tüketime karşı ucuz elektrik yolda

Enerji Günlüğü - Kaçak elektrik tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde, kaçağı önlemek için belli bir miktarın altındaki elektrik tüketimine daha...

Enerji Günlüğü - Kaçak elektrik tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde, kaçağı önlemek için belli bir miktarın altındaki elektrik tüketimine daha düşük fiyat uygulanabilecek.

Başbakanlık, Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören Yasa Tasarısı'nı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderdi.

Tasarı, kayıp kaçak oranı ülke ortalamasının üzerinde bulunan elektrik dağıtım şirketlerinin, 2014 yılı dahil beş yıl için hedef kayıp oranlarını EPDK'nın belirlemesini öngörüyor.

Tasarı ayrıca, söz konusu bölgelerdeki dağıtım şirketlerine, tüketicilere asgari tüketim uygulaması yapma imkanı tanınabilmesini düzenliyor. Buna göre kaçak oranının aşağı çekilebilmesini sağlamak amacıyla şirketler 2017 yılı sonuna kadar, belli bir miktarın altında elektrik tüketen abonelere daha düşük fiyat uygulayabilecek.

Son verilere göre Türkiye'de Dicle, Vangölü, Aras ve Toroslar elektrik dağıtım bölgelerindeki kayıp kaçak oranı ülke ortalamasının üzerinde yer alıyor.

YARIM KALMIŞ TESİSLERE EK SÜRE

Meclis'e sunulan tasarıda, süresi içinde inşaatı tamamlanamadığı için lisansları iptal edilme durumuyla karşı karşıya gelmiş elektrik üretim tesislerine ilişkin bir düzenleme de yer alıyor. Buna göre, söz konusu tesislerin tamamlanabilmesi için lisans iptalinden bir yıllık ek süre tanınacak. İnşaatı tamamlama süresi, mücbir sebep durumlarında kurul kararıyla uzatılabilecek.