Kamu kuruluşları tahkimli sözleşme imzalayacak

Enerji Günlüğü - Kamu Kurum ve kuruluşlarının imzalayacağı sözleşmelerde uyuşmazlık hallerinde İstanbul Tahkim Merkezi çözüm mercii olarak gösterilecek....

Enerji Günlüğü - Kamu Kurum ve kuruluşlarının imzalayacağı sözleşmelerde uyuşmazlık hallerinde İstanbul Tahkim Merkezi çözüm mercii olarak gösterilecek. Konu, uzun dönemli enerji yatırımlarıyla ilgili sözleşmeler açısından da önem taşıyor. 

Başbakan Binali Yıldırım, yayınladığı genelgede İstanbul Tahkim Merkezi’nin (ISTAC) yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere uyuşmazlıkların tahkim veya alternatif uyuşmazlık yöntemleriyle çözümünü sağlamak üzere Kasım 2014 tarihinde kurulduğunu hatırlattı. Fiilen faaliyette olan ISTAC’ın ulusal ve uluslararası davaları çözümlediğini kaydeden Başbakan Yıldırım 

“Modern tahkim ve arabuluculuk kuralları gözetilerek hazırlanan ISTAC Tahkim ve Arabuluculuk Kuralları, 26 Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Uyuşmazlıkların uzman kişilerce etkin şekilde tarafsız, esnek ve gizlilik içerisinde çözümlenmesi amacıyla milletlerarası standartlarda hizmete imkan tanıyan bu kurallar çerçevesinde davaların kısa sürede ve az masrafla sonuçlandırılması mümkündür” dedi. 

ISTAC’ın hakem kararlarının, temyiz yoluna başvurulmaksızın, mahkeme kararları gibi icra edilme özelliğini haiz olduğunun altını çizen Başbakan Binali Yıldırım, “Bu tahkim yolundan faydalanabilmek için tarafların aralarında ortaya çıkmış ya da çıkabilecek uyuşmazlıkların ISTAC tahkim kuralları uyarınca çözümleneceği hakkında anlaşmaları ve şartnamelerinde bu yönde bir ibareye yer vermeleri yeterlidir” dedi. 

Başbakan Yıldırım, zaman ve para tasarrufu sağlanması ve uyuşmazlıkların etkin, tarafsız, esnek ve gizli bir şekilde milletlerarası standartlarda çözümlenmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının taraf oldukları ulusal ve uluslararası sözleşmelerin söz konusu tahkim yolunun değerlendirilmesi suretiyle aktedilmesini istedi.  

Başbakan Yıldırım, ISTAC’ın kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere tüm taraflara tahkim uygulamaları hakkında eğitim ve rehberlik hizmeti sunduğunu da hatırlattı.