Karadeniz gazını karaya taşıyacak boru hattı tamamlanmak üzere

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhuriyetin 100. yılının ilk çeyreğinde Mart ayı içerisinde Karadeniz gazında ilk akışı gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği doğal gazı karaya taşıyacak boru hattının 140 kilometresi tamamlandı, yaklaşık 20-25 kilometrelik bir kısmı kaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Zonguldak Filyos Limanı'na giderek Karadeniz'de keşfedilen doğal gazın karaya çıkarılacağı bölgede yapılan çalışmaları inceledi. Karadeniz gazını Filyos'a taşıyacak boru döşeme işlemini gerçekleştiren Castorone Gemisi’ni de ziyaret eden Dönmez, aldığı bilgiler kapsamında Sakarya Gaz Sahasından Filyos'a kadar yapılması gereken 170 kilometrelik boru hattının 140 kilometresinin tamamlandığını açıkladı. 

Çalışmaların planlandığı şekliyle devam ettiğini belirten Dönmez, “An itibari ile 16 inçlik doğal gazın taşınacağı ana boru hattının 140 kilometresi tamamlandı, yaklaşık 20-25 kilometrelik bir kısmı kaldı. Yardımcı hat olarak dizayn edilen 10 inçlik boru hattının da 32 kilometresi tamamlanmış oldu” dedi. 

Dönmez, toplamda 8 bin çalışan ve denizde de 30 gemi ile projede çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirtti. 

ORUÇ REİS GEMİSİ MODERNİZE EDİLİYOR

Uzun süredir Doğu Akdeniz'de çalışmalar yapan Oruç Reis Gemisi'ni ihtiyaç kapsamında Filyos'a çekildiğini kaydeden Dönmez, "Donanım ve yazılımla alakalı birtakım modernizasyon çalışmaları vardı. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz daha çok iki boyutlu sismik araştırmalar yapmak üzere hazırlanmıştı daha önce. Şimdi bu da Barbaros Hayrettin Paşa'da olduğu gibi üç boyutlu sismik araştırma yapabilecek hale geliyor, ekipmanların şu anda montajı devam ediyor. Bir ay içerisinde inşallah buradaki modernizasyon çalışmalarını tamamlayacağız ve yeni görev yerine yollayacağız" ifadesini kullandı.

İLK GAZ AKIŞI MART’TA

Karadaki çalışmaların da Kasım ayı içerisinde tamamlanmış olacağını ifade eden Dönmez, Cumhuriyetin 100. yılının ilk çeyreğinde Mart ayı içerisinde ilk gaz akışını gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.