Karadeniz rezervi konutlardaki gaz ihtiyacını tamamen karşılayacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, doğal gazın yüzde 99 oranında ithal edildiğini, Karadeniz gazıyla bu oranın yüzde 70 seviyesine düşeceğini duyurdu.

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gaz sahasıyla ilgili açıklamasında 4 yıl içerisinde konutlardaki tüm gaz ihtiyacının buradan karşılanabileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, canlı yayınında yaptığı açıklamada Karadeniz gaz sahasına ilişkin detayları paylaştı. Dönmez, sahanın 11 ay önce boş olan sahada çalışmaların başladığını ve şu an yüzde 90 oranında tamamlanmış olduğunu belirterek, deniz tabanı üretim tesisinde çok fazla iş olduğunu ve ilk faz için 10 kuyunun sondajının yapıldığını belirtti.

Deniz tabanı üretim tesisi tarafında boru tabanı işlemlerinin sona erdiğini bildiren Enerji Bakanı, “Borular günlük 10 milyon metreküp yıllık 3,5 milyar metreküplük (m3) gazı rezervuardan karaya getirecek. Ayrıca Fatih Dönmez Filyos’taki sahanın bitişiğinde Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) ölçüm istasyonu olduğunu ve oradan ana şebekeye gaz verileceğini dile getirerek, “BOTAŞ 36 kilometrelik hattı çekti, buradaki işlemlerin tamamlanmasını bekliyor" diye konuştu.

“KONUTLAR 33 YIL BOYUNCA GAZ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLECEK”

Karadeniz gazının, ithal gazdan çok daha ekonomik olacağını belirten Dönmez, " Bundan doğal olarak vatandaşlarımız da istifade edecek. Çünkü burada masraflar var. Şu anda kullanılan gaza göre çok daha ekonomik gaz olacak. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak. Şu anda yüzde 99,3'ünü ithal ettiğimiz bir üründen bahsediyoruz. Önümüzdeki 4 yıllık hedefte 15-20 milyar metreküpten bahsediyoruz. Yüzde 30'lar seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Yüzde 70'e düşecek. Buna Amasra ve Çaycuma'da keşfettiğimiz gazlar dahil değil. 405 miyar metreküplük ki onu da revize ettik. O gaza göre yaptığımız hesaptı. İlave keşiflerle birlikte Çaycuma'da 58 milyar metreküp ve toplamda 710 milyar metreküpe ulaştık. Konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan karşılayabileceğiz” dedi.

“KARADENİZ GAZI 4 YILDA KONUTLARDAKİ İHTİYACI TAMAMEN KARŞILAR”

Karadeniz gaz üretim sahasında ilk fazda neden yalnızca 10 sondaj kuyusuyla başlandığını açıklayan Bakan, “Bir anda bütün kuyuları üretime açmaya kalksaydık en az 5 yıla ihtiyacımız vardı. İlk gazı vermek istediğimiz için 10 kuyu açtık. İkinci fazda 40 kuyu açacağız. Evlerimizde mutfaklarda kullanılacak gazın tamamını karşılıyor. 4 yıl içerisinde de konutlardaki tüm ısınma ihtiyacını karşılar hale gelecek" ifadelerini kullandı.