Karbuz: Petrol sektörü ikiz tesise odaklandı

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Sohbet Karbuz, petrol sektörünün dijitalleşme kapsamında en çok odaklandığı konunun ikiz tesis yapmak olduğunu söyledi.

Enerji Günlüğü - Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Sohbet Karbuz, petrol sektörünün dijitalleşme kapsamında en çok odaklandığı konunun ikiz tesis yapmak olduğunu söyledi.

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Sohbet Karbuz, Petrol ve gaz sektörü yüksek teknoloji ve dijitalleşmeyi kullanan bir sektör olmasına rağmen bu konuda biraz geri kaldığına dikkat çekti. Digital teknolojinin son on yılda çok hızlı bir ilerleme kaydettiğini, ancak bunun son beş yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüş başta olmak üzere bir dizi nedenden dolayı dijital çalışmalara gerektiği kadar eğilinemediğini ifade etti. Aynı zamanda özellikle upstream denilen arama ve üretim bölümünde gizli bilgilerin önemi nedeniyle sektörün oldukça tutucu bir sektör olduğuna ve yoğun bilgi üretmesine rağmen departmanlar arasında bile bu bilginin paylaşılmadığına dikkat çeken Karbuz, bu nedenle önümüzdeki dönemlerde dahi sektörün tamamen dijitalleşeceğini sanmadığını kaydetti.

Bununla birlikte sektörde çok önemli dijital teknolojik yeniliklerin olduğunu ve kullanıldığını ifade eden Karbuz, “Şu anda en çok odaklandığı ikiz tesis yapmak. Tesis yapmadan önce bunun birebir dijital halini üretmek. Herhangi bir yerde operasyonun nasıl gittiğini biliyorsunuz ve nerede bakım yapmak gerektiğini tahmin ediyorsunuz. Rafinerilerin bakıma alınması çok maliyetlidir, bu tür teknolojilerle bu maliyetler azalıyor” dedi. 

DİJİTALLEŞMEYE GİDEN YOLDA EN ÖNEMLİ FAKTÖR İNSAN

Petrol ve gaz sektöründeki şirketlere  geleceğe nasıl baktıklarına ilişkin her sene soru gönderildiğini ve burada mobil uygulamalar, robotlar gibi bazı konuların önplana çıktığını belirten Karbuz, “Ancak hiç bir zaman A’dan Z’ye dijitalleşmeyi hedefleyen göremiyoruz. Dijitalleşme güzel bir şey, sektör yoğun para harcıyor ama dijitalleşmeye giden yolda en önemli faktör insan. Sonuçta karar verici insandır. Böyle büyük, milyar dolarlık tesislerde herşeyi makinaya bırakamazsın. Sayısal, istatistiği bilen, matematiği bilen insana ihtiyaç var” dedi. 

AR-GE’DEN 'ARAKLA GETİR'i ANLAMAMALIYIZ

Teknolojiyi ülkede üretmenin öneminin çok fazla olduğunu vurgulayan Karbuz, “Araştırma geliştirmeye, insana malesef biz çok yatırım yapmıyoruz. Bir arkadaşın dediği gibi Ar-Ge deyince bizim aklımıza ‘Arakla Getir’ geliyor, bundan kurtulmamız lazım” dedi. 

KAYA GAZI VE PETROLÜ SONDAJI SUSUZ YAPILABİLECEK

Kaya gazı ve petrolü teknolojisine de değinen Karbuz, bu teknoloji ile ABD’nin 11 yıl içerisinde net ihracatçı haline geldiğini kaydetti. Karbuz, “Kaya gazı ve petrolü üretimi hakikaten teknolojinin baş döndürücü bir şekilde ilerlediği bir alan. Sondaj çalışmalarında susuz halinin patenti alındı. Bu ticari olarak uygulanırsa başlıbaşına bir devrim olacak” bilgisini paylaştı. 

TÜRKİYE’NİN PETROL VE GAZ POTANSİYELİNİ KİMSE BİLMİYOR

Karbuz, Türkiye’de kaya gazı yada petrolü potansiyeli konusunda var ya da yok demenin yanlış olacağını belirterek,  Türkiye’nin jeolojisini doğru düzgün kimsenin bilmediğini söyledi. Son kaydedilen teknolojik gelişme ile artık tuzun altının da görülebildiğini kaydeden Karbuz bu konuda Mısır örneğini paylaştı. Karbuz, “Mısır’ın güneyinde petrol bulunmaz, çünkü jeoloji olarak uygun değil deniyordu, şu anda üretiliyor çünkü teknoloji gelişti. Eskiden tuzun altını göremiyordunuz şimdi görüyoruz. Sondaj yaptığınızda size daha düzgün gösterebiliyor. Bu teknolojiyi uygulamadan sondaj yaparsanız tabi ki bulamazsınız” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü