Karel Kalıp’tan elektrikli araç hamlesi

Otomotiv firmalarına kalıp üretimi yapan Karel Kalıp, bu defa elektrikli araç piyasasına kendi markasıyla adım attı. Şirketin, sürdürülebilir mobilite vizyonuyla geliştirdiği elektrikli şehir aracı Karea Fit, İstanbul’da görücüye çıktı.

Enerji Günlüğü - Otuz yılı aşkın süredir otomotiv şirketlerine kalıp hizmeti veren Karel Kalıp, 2021 yılından bu yana üzerinde çalıştığı elektrikli mikromobilite aracı Karea Fit’i tanıttı. Lansmanda konuşan Karel Kalıp Genel Müdürü ve Karea Proje Lideri Refik Diri, Türkiye’deki araçların kalite ve fiyat dengesinde bir boşluk tespit ettiklerini ve 8 ay süren pazar araştırmasının ardından kullanıcı taleplerini dikkate alarak hareket ettiklerini söyledi. Karea Fit, regülasyon gereği L7 kategorisinde olmasına rağmen bir otomobilin bütün standartlarını kapsıyor. Bu nedenle araç yeni bir kategori olarak “M0” segmentinde de yer alabilecek. 135 km menzilie sahip Karea Fit 90 km hıza ulaşabiliyor. Araç lansmana özel olarak 699 bin TL’den satışa sunuldu. 

“İDEAL BİR ŞEHİR ARACI TASARLAMAYI HEDEFLEDİK”

Karea Fit’i oluştururken şehrin ulaşım sorununu çözecek, yalın bir araç mantığıyla hareket ettiklerini anlatan Refik Diri, “Çin’in alandaki hakimiyetini bildiğimiz için, ‘Know - How’ı Türkiye’ye getirdik. Bunu Türk mühendisliği ile birleştirdik. Aracın fikri mülkiyeti tamamen bize ait. Şu an %32 olan yerlilik oranını bir yıl içerisinde %50’nin üzerine çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“M0 SEGMENTİNİN İLK ARACI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Aracın “M0” olarak adlandırılabilecek yeni bir segmentte yer aldığını belirten Diri, “Karea Fit’i regülasyon gereği L7 olarak tescil ettik ancak biz bu aracın pazardaki diğer L7’lerden çok farklı olduğunu biliyoruz. Ağırlık gereği şase alüminyum olmakla birlikte gövdesi çelikten oluşuyor. Koltuğu, camları, freni, direksiyonu, multimedya ekranı, geri dönüş kamerası ve klimasıyla bir otomobilde ne varsa bu araçta da o var. Dolayısıyla bu araç asla bir L7 değil, bir M0 segmentidir” açıklamasında bulundu. 

90 KM HIZ, 135 KM MENZİL

Aracın yapısal özellikleriyle ilgili detaylı bilgi veren proje lideri Refik Diri, “Karea Fit’in 135 km menzili var ve saatte 90 km hıza ulaşabilme kapasitesine sahip. Testlerde saatte 105 km hızı da gördük. Hız kapasitesi sayesinde otoyol, köprü ve tünellerde hiçbir sorun yaşatmadığı gibi kategorisi gereği geçişlerde daha az ücret ödeniyor. Şarj işlemi normal şebeke elektriğiyle yapılabiliyor. %20'den %80 doluluğa 2 saatte ulaşıyor. Satış sonrası hizmette RS Servis, yol yardımı konusundaysa TUR Assist ile anlaştık” şeklinde konuştu. 

LANSMANA ÖZEL SATIŞ FİYATI 699 BİN TL

Araç, karea.com üzerinden ve sekiz ilde yetkili acenteler aracılığıyla satışa sunulacak. Lansmana özel 699 bin liraya satılacak olan araç için UNIQ İstanbul'da bir “Karea Deneyim Merkezi” de açıldı. 

Erdem Duru- Enerji Günlüğü/ İSTANBUL