Kastamonu’da bitkisel atıklardan pelet üretilecek

Kastamonu’da kurulacak olan tesiste ahşap ve orman atıklarından yılda 30 bin ton pelet üretilecek. 

Enerji Günlüğü - Kastamonu’da kurulacak olan tesiste ahşap ve orman atıklarından yılda 30 bin ton pelet üretilecek. 

Kastamonu İli, İhsangazi İlçesi, Çay Mahallesi’nde 3000 m2 yüzölçümlü alanda Şükran Yalçın tarafından Pelet Üretim Tesisi kurulup işletilmesi planlanıyor. 

Yaklaşık 2,3 milyon lira değerindeki proje kapsamında, kullanım olanağı düşük olan ahşap ve orman atıkları kullanılarak, mali değeri olan pelet yakıtı üretimi amaçlanıyor. Tesiste talaş, odun-dal parçaları vb. ham maddeden yılda yaklaşık 30 bin ton pelet üretilecek.  

PELET: ISINMA AMAÇLI EN YAYGIN BİYOKÜTLE KAYNAĞI 

Biyokütle, dünyada dördüncü en büyük enerji kaynağını oluşturulması yönüyle önemli bir enerji kaynağıdır. Birçok gelişmiş ülke biyoenerjiyi geleceğin temel enerji kaynağı olarak görmektedir. Biyokütle ısınma ve sanayi amaçlı yakma sistemlerinde kullanılabilir. Isınma amaçlı yaygın olarak kullanılan kaynaklardan biri de peletlerdir. Pelet, yakıt olarak her türlü odun, odun artığı, ormansal atık, tarımsal atık, endüstriyel atıkların kurutulup öğütülerek daha sonra yüksek basınçla preslenerek sıkıştırılması suretiyle yoğunluğu arttırılarak enerji üretmek amacıyla kullanılan küçük parçalardır. Pelet yakıtını, odun peleti (wood pellets) ve tarımsal atık peleti (agripellets) olarak sınıflamak mümkün. 

Enerji Günlüğü