Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kazakistan’ın Jambıl bölgesinde Mirny rüzgâr enerjisi santralinin inşaatı ve devreye alınması için 548 milyon ABD dolarına (467 milyon Euro) kadar A/B tipi kredi sağlıyor.
EBRD’nin açıkladığı bilgilere göre, Kazakistan, ilk depolamalı karasal rüzgâr santralini EBRD kredisi ile hayata geçirecek. Tesisin kurulumunu, Kazakistan devlet varlık fonu Samruk-Kazyna ve Kazakistan’ın petrol ve doğalgaz sektörünün ulusal operatörü konumundaki küresel entegre enerji şirketi KazMunayGas’ın ortak girişimi olan Aktaş Energy gerçekleştirecek.
Kazakistan’ın ilk depolamalı karasal rüzgar enerji santrali için, 250 milyon ABD dolarına kadar olan A tipi kredi, EBRD’nin kendi hesabından sağlanırken, 298 milyon ABD dolarına kadar olan B tipi kredi ise Çin İnşaat Bankası, Katar Ulusal Bankası, Societe Generale ve Standard Chartered’ın da aralarında bulunduğu bir konsorsiyum tarafından, sendikasyon kredisi olarak karşılanacak.
Tesisin kurulu kapasitesi 1 GW olacak ve 300 MW / 600 MWh’lik bir batarya enerji depolama sistemine (BESS) sahip olacak. Bu, ülkenin en büyük karasal rüzgâr enerjisi projesi ve BESS’e sahip ilk endüstriyel ölçekli rüzgâr enerjisi santrali olacak.
Proje, Kazakistan ve Fransa arasında yapılan hükümetler arası bir anlaşmanın sonucu olarak, EBRD’nin yatırımı Agence Française de Développement'in bir iştiraki olan Proparco, Alman Yatırım Şirketi (DEG) ve Kazakistan Kalkınma Bankası tarafından ortaklaşa finanse edilecek.
Enerji üretimi ile batarya depolamayı bir araya getiren bu tesis, Kazakistan'ın şebekesinin istikrarını artırmaya ve ülkenin enerji güvenliğini güçlendirmeye yardımcı olurken, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton CO₂ emisyonunun önlenmesini de sağlayacak.
EBRD’nin en önemli yatırımcı ülkelerinden biri olan Kazakistan, 25 GW'lık elektrik üretiminin büyük bölümünü kömürden sağlıyor. 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen Kazakistan, EBRD’nin desteğiyle 2035 yılına kadar 10 GW yenilenebilir enerji kurulu gücü oluşturmayı amaçlıyor.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bugüne kadar Kazakistan’a 345 proje aracılığıyla yaklaşık 12 milyar ABD doları (10,2 milyar Eurğo) yatırım yaparak, ülkeyi Orta Asya’da EBRD yatırımından en fazla ve en uzun süre yararlanan ülkesi haline getirmiş durumda.