Keban HES’de üretim arttı

Enerji Günlüğü - Keban Hidroelektrik Santrali (HES) İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı 2012 yılında 5 milyar 633 milyon kWh olan Keban HES enerji üretiminin...

Enerji Günlüğü - Keban Hidroelektrik Santrali (HES) İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı 2012 yılında 5 milyar 633 milyon kWh olan Keban HES enerji üretiminin 2013 yılında 5 milyar 975 milyon kWh’a yükseldiğini açıkladı.

EÜAŞ internet sitesinde yer alan açıklamada Yazıcı, Fırat Nehri üzerinde kurulu olan Santral’in 8 ünitesiyle aktif olarak çalışması durumunda ise yıllık ortalama 6 milyar 300 milyon kWh enerji üretme kapasitesi olduğunu söyledi. 

Barajın su seviyesinde yaşanan düşüşe rağmen enerji üretimlerinde artış yaşandığını ifade eden Yazıcı, HES’lerin geleceğinin su seviyesine bağlı olduğunu, bu nedenle barajların su seviyelerinin belirlenen seviyenin altına düşmemesi gerektiğini belirtti. 

FIRAT NEHRİNDEKİ DİĞER HES’LERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Santrallerin verimliliğinde ünite sayısı, yağış miktarı, havza yapısı ve insan faktörünün önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, Keban Santralinde üretim artışı yaşanırken, Fırat Nehri üzerindeki diğer santraller Karakaya ve Atatürk Hidroelektrik Santrallerinde ise bir önceki yıla göre, istenilen oranda yağış düşmediği için baraj havzalarında yaşanan seviye kaybından dolayı üretim azalması yaşandığını söyledi. 

Karakaya, Atatürk ve Keban Hidroelektrik Santralleri toplam elektrik üretim miktarında 2013 yılı verileriyle 2012 yılı verileri karşılaştırıldığında, 1 milyar 509 milyon kWh düşüş yaşandığını kaydeden Yazıcı, “Bundan sonraki süreçte yağış olmaması halinde yaşanacak kuraklık, enerji üretimini de olumsuz etkileyecektir. Olumlu bakacak olursak 2014 yılında havzalara yeterli miktarda yağış düşmesi halinde su seviyesinin ve dolayısıyla elektrik üretiminin de artacağı tahmin ediliyor.” dedi.