Kıbrıs sularındaki Rum tarafının enerji çalışmalarına yakın takip

Enerji Günlüğü - Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdürdüğü hidrokarbon faaliyetlerinin...

Enerji Günlüğü - Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdürdüğü hidrokarbon faaliyetlerinin yakından takip edildiğini bildirdi. 

T.C. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını gözardı ederek, Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdürdüğü hidrokarbon faaliyetlerinin yakından takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu sorumsuz adımlarına karşı gerekli uyarıları en başından bu yana yapmıştır. Bu defa da, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak verdiği sözde ruhsatlar çerçevesinde bir sondaj gemisi çalışmalarına başlamak üzere bölgeye intikal etmiştir. Esasen, Kıbrıs Konferansı da dahil olmak üzere, Türk tarafının tüm iyi niyetli gayretlerine rağmen müzakere sürecinin sonuçsuz kalmasının ana nedeninin Rum tarafının kendini Ada’nın tek sahibi olarak görme anlayışı olduğu açıktır. Türkiye gerek kendi kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumakta, gerek Kıbrıs Türk tarafına desteğini sürdürmekte kararlıdır. Bu çerçevede, Rum tarafının Kıbrıs Türklerinin Ada’nın etrafındaki doğal kaynaklar üzerindeki meşru haklarını görmezden gelerek yürüttüğü tek taraflı faaliyetlerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile eşgüdüm içerisinde gereken karşılık verilecektir. " denildi.

Kıbrıs adasının 180 kilometre güneyinde, Mısır’ın münhasır ekonomik bölgesine 8 kilometre mesafede sondaja hazırlanan Panama bandıralı West Capella adlı gemi, Rumların tek yanlı parsellediği bölgenin en altında yer alan, Rumların Onisiforos adlı bir Aziz’in adını verdiği 11 numaralı parselde kazı yapacak. Total’in İtalyan ENI ile yüzde 50 ortaklıkla 2013 yılında kiraladığı bölge, Mısır açıklarında keşfedilen büyük doğalgaz yatağı Zohr bölgesinin 40 kilometre yakınında bulunuyor.

Dün de Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yapmış ve Türk savaş gemisi TCG Gökçeada'nın, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıs sularında sondaj çalışmaları için gönderdiği West Capella isimli gemiyi izlediğini duyurmuştu.

TÜRK SAVAŞ GEMİSİ KIBRIS SULARINDA TETİKTE!