Enerji Günlüğü - Kipaş Holding şirketlerinden KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş. tarafından Aydın ili, Efeler ilçesi, Kalfaköy, Kocagür ve Gölhisar Mahalleleri mevki sınırları içerisinde J-700 numaralı Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatlı sahada her biri 33 MW kurulu gücünde 2 üniteli Jeotermal Enerji Santrali (JES)) kurmayı planlıyor. Şirket ayrıca jeotermal kaynak arama çalışmaları da planlıyor.
1 milyar 945 milyon TL değerindeki proje kapsamında ikili çevrim (binary) teknolojisinin kullanılması planlanıyor. Planlanan 2x(33 MWm/33 MWe) kurulu gücündeki jeotermal enerji santrali ile birlikte yıllık yaklaşık 486,7 GWh (486.666.667 kWh/yıl) elektrik enerjisi üretilecek. Bu da yaklaşık 135 bin kişinin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacının karşılayacak. Projenin işletmeye geçmesi ile birlikte üretilecek olan elektrik enerjisinin, Elektrik İletim Hattı ile trafo merkezine bağlantısı yapılarak ulusal enterkonnekte hatta aktarılacak.
48 ADET KUYU AÇILACAK
2 santral için toplamda 3.700 ton/saat jeotermal akışkan kullanılması öngörülüyor. 2 adet santrale kaynak sağlamak ve enerji üretimi sonrasında akışkanın tekrar rezervuara gönderilmesi amacıyla reenjeksiyon kuyuları tesis edilecek. Söz konusu proje kapsamında Santral-1’de 9 adet üretim ve 6 adet reenjeksiyon kuyusu planlanırken, Santral2’de 18 adet üretim kuyusu ve 15 adet reenjeksiyon kuyusu planlanıyor.
Enerji Günlüğü