Kirazlı: Enerji ticareti yenilenebilir odaklı hale geldi

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Murat Kirazlı, enerji ticaretinde tüketicinin çok ciddi bir oyuncu haline geldiğini söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Murat Kirazlı, enerji ticaretinin günümüzde yenilenebilir odaklı ve son tüketicinin merkezde olduğu bir yere evrildiğini söyledi. 

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Murat Kirazlı, Antalya’da gerçekleştirilmekte olan 12. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında düzenlenen Elektrik Piyasası oturumunda yaptığı değerlendirmede, bugün tüketicilerin elektrik ticaretinin çok ciddi bir oyuncusu haline geldiğini belirterek, “Enerji ticaretinin gelişimi açısından baktığımızda yenilenebilir odaklı ve son tüketicinin merkezde olduğu bir yere evrildiğini söyleyebiliriz. Bugün tüketiciler elektrik ticaretinin çok ciddi bir oyuncusu haline geldi. Hem üretim yatırımları açısından geldi, hem ileride depolama yatırımları açısından gelecek, hem de uzun vadeli kontratlarla YEKDEM ve benzeri mekanizmalarına alternatif bir şekilde hayatımıza girecek diyebiliriz” dedi.

DESTEKLEME MEKANİZMASI ELEKTRİK TİCARETİNİN ÖNÜNÜ KESTİ

Yaşanan enerji krizinin etkilerini de değerlendiren Kirazlı, krizin pozitif tarafının tüketiciyi üreticiye çevirmeye başlaması olduğunu belirtti. Kirazlı, “Tüketici elektrik maliyetini uzun ya da orta vadeli hedge etmenin önemini gördü. Türkiye çok düşük elektrik fiyatlarını da gördü. Artan elektrik fiyatları tabiri caizse tüketicinin canını yaktı. Tüketici orta vadede maliyeti hedge etmek istedi. Bu da destek mekanizmasını getirdi. Burada temel amaç makul getirinin üzerindeki getirinin en azından belirli bir gelir segmentini desteklemesi için girmesiydi. Bu destekleme mekanizması hızlı bir şekilde elektrik ticaretinin önünü kesti diyebiliriz. Çünkü zaten orta vadede bu mekanizma, üreticinin sattığı fiyatı zaten sabitliyor. Tüketicinin de bu fiyatın dışında piyasa fiyatı endeksli enerji haricinde bir opsiyonunun kalmadığı bir dünyaya doğru bizi itiyor diyebiliriz. Burada tabi mekanizmanın uygulama şekli, geçmişe dönük uygulamalar zaten düşmüş olan ticareti ileriye dönük yarattığı belirsizlik nedeniyle zorlu bir hale getirecektir” ifadelerini kullandı.

Kirazlı, beklentilerinin en azından belirli bir vadede planlama açısından bu mekanizmanın enerji ticareti etkilerinin daha sağlıklı ve son tüketicilerin de basiretli bir tüccar gibi enerjilerini alacak şekilde evrilmesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya