Kırşehir’de 3 MW’lık biyogaz tesisi kurulacak

Emin Elbirliği Enerji, Kırşehir’de kuracağı tesiste günde 94,5 ton organik içerikli atığı işleyerek elektrik, ısı ve gübre üretecek. 

Enerji Günlüğü - Emin Elbirliği Enerji, Kırşehir’de kuracağı tesiste günde 94,5 ton organik içerikli atığı işleyerek elektrik, ısı ve gübre üretecek. 

Emin Elbirliği Enerji Üretim San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Kırşehir İli, Merkez İlçesi, Körpınar Köyü’nde 3 MW kapasiteli Elbirliği Biyogaz Tesisi, Kompost Tesisi ve Gübre Üretim Tesisi kurulması planlanıyor.34 milyonu aşan bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında, öncelikli olarak bölgedeki atıkların nihai bertarafının sağlanması, ayrıca geri dönüştürülebilir enerji kaynağı olan biyogazdan enerji üretilmesi amaçlanıyor. 

Kurulacak Biyogaz (3,002 MWe) Tesisi’ne gelecek olan organik içerikli atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik ve sıcak su üretimi için kullanılacak. Toplam 94,5 ton atık her gün tesiste işlenecek ve günde ortalama 24 saat çalışarak elektrik enerjisi üretilecek. Üretilen elektriğin tamamı enterkonnekte şebekeye verilecek. 

Tesiste fermente katı ve sıvı ürün ile birlikte atık ısı da üretecek ve bu atık ısı ihtiyaca göre sıcak su veya buhar olarak kullanılabilecek. Üretilen katı fermente ürün katı atık depolama alanında geçici bir süre (1-2 ay) depolandıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınarak gübre toptancılarına ve çevredeki çiftçilere satılacak. Sıvı fermente ürün ise susuzlaştırmadan sonra 5 aylık depolama kapasitesine sahip üzeri örtülü “İşlenmiş Sıvı Fermente Ürün Depolama Tankı”nda depolandıktan ve Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alındıktan sonra N, P, K desteği olarak bölgedeki tarım köylerinde ve bölgedeki hayvan yemi ekimi (yemlik mısır silajı, fiğ ve mercimek gibi) yapılan tarım arazilerine, uygun araç ve ekipman kullanılarak arazi yüzeyine yüzey altı enjeksiyon sistemi ile uygulanacak.

Enerji Günlüğü