"Kısıntılar üretimden değil tüketimden olmalı"

TUMMAB Başkanı Yalçınkaya, “Alınan tedbirleri haklı buluyorum ancak, kısıtlama ve kesintilerin ticarethaneler ve konutlarda gerçekleşmesi gerekir, üretim sanayisinde değil” dedi.

Enerji Günlüğü - İran’dan Türkiye’ye doğalgaz taşıyan iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle doğalgaz kısıtlama uygulaması devam ederken, Türkiye Elektrik İletim AŞ TEİAŞ tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerine en az 3 gün elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulundu. Durumu değerlendiren Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, “Alınan tedbirleri haklı buluyorum ancak, kısıtlama ve kesintilerin ticarethaneler ve konutlarda gerçekleşmesi gerekir, üretim sanayisinde değil” dedi.

İlk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı yüzde 40 oranında kısıtlanırken, alınan son kararla 24 Ocak Pazartesi saat 00.00’dan itibaren Türkiye’deki tüm OSB’lere elektrik kısıtlaması uygulanmaya başlanacak ve ülke sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen durma noktasına gelecek. Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Gerçekleştirilen ve verilen mücadeleyi haksız bulmuyorum. Netice olarak enerji arzında veya enerji ithalatında bir sınırlandırma oluştuysa bununla ilgili elbette ki bir tedbir alınmak zorundadır. Ancak bu tedbir üretimden değil, tüketimden olmalıdır. Ticarethanelerde ve konutlarda 2-3 kat kalın giyilerek ısınma sağlanabilir ama günün sonunda üretim durmamalı. Çünkü her ülkenin geleceği üretimden geçer.

Üretim sanayisinin özellikle bu konuya dahil edilmiş olması, özellikle organize sanayi bölgelerinde veya her türlü üretim yapan işletmede elektrik kesintisi uygulaması, Türkiye'nin üretim kabiliyetine ve üretimiyle ilgili olarak yanlış bir uygulamadır.”