Koç Holding`in hedefi, doğalgaz ve elektrikte de liderlik

Enerji Günlüğü - Koç Grubu'nun enerji alanındaki hedefi, petrolden sonra elektrik ve doğalgazda da liderlik.Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu,...

Enerji Günlüğü - Koç Grubu'nun enerji alanındaki hedefi, petrolden sonra elektrik ve doğalgazda da liderlik.
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, DÜNYA Gazetesi'ne yaptığı açıklamada Türkiye’nin enerjide liberalleşmeyi bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Doğalgaz konusunda arz güvenliği açısından sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali ve gaz depolama sahası yatırımlarına ihtiyaç olduğunu anlatan Memioğlu, bu alanda LNG gazlaştırma tesisleri de dahil her türlü ithalat opsiyonunu değerlendirdiklerini belirtti.

PETROLDE ARAMA DEĞİL ÜRETİM DÜŞÜNÜYORUZ
Koç Grubu’nun petrole alanındaki eksiğinin arama ve üretim olduğunu ifade eden Memioğlu, arama faaliyeti düşünmediklerini ancak üretim yapmak istediklerini açıkladı. Memioğlu, “Özellikle lojistik avantajı ve verimliliği nedeniyle yakın ülkeleri değerlendiriyoruz. Esasında petrolün nerede üretildiği o kadar önemli değil, çünkü değeri belli; önemli olan kaynağına sahip olabilmek” diye konuştu.
Enerjinin Koç Grubu’nun en önemli işleri arasında yer aldığını hatırlatan Erol Memioğlu, “Petrolde zaten lideriz. Bu pozisyonumuzu güçlendirmek istiyoruz. Doğalgaz ve elektrikte liberalleşme süreci tam istediğimiz yerde değil. Her ikisinde de önde gelen gruplardan birisi olmayı hedefliyoruz” dedi.

LPG'DE AYGAZ, PETROLDE TÜPRAŞ VE OPET
Koç Holding'in enerji faaliyetleri arasında Türkiye'nin kendi alanındaki lider şirketleri yer alıyor. TÜPRAŞ, Türkiye'nin tek rafinaj şirketi. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, tek olmanın, rekabetsiz bir ortamda çalışıldığı anlamına gelmediğinin altını çiziyor. Türkiye'de akaryakıt ithalatının tamamen serbest olduğunu hatırlatan Erol Memioğlu, TÜPRAŞ'ın bölgedeki tam 71 petrol rafinerisi ile rekabet ettiğinin altını çizdi. Koç Grubu, petrolün akaryakıt dağıtım ayağında da OPET ile önde gelen oyunculardan biri konumunda. Koç Holding'in LPG şirketi Aygaz da kendi sektörünün açık ara lideri konumunda. Aygaz'ı İpragaz takip ediyor.

Koç Grubu, elektrikte ENTEK, Madencilikte ise Demir Export ile faaliyet gösteriyor.