MB’nın Botaş’a döviz satışında Şubat’ta yeni rekor

BOTAŞ, Şubat ayında Merkez Bankası'ndan 5 milyar 368 milyon dolar döviz satın aldı. 

Enerji Günlüğü - Merkez Bankası, Şubat ayında BOTAŞ’a 5 milyar 368 milyon dolar döviz sattı. Bu satış, son 7 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

BOTAŞ’ın kışın artan döviz ihtiyacını Türk Lirası’nda daha fazla değer kaybını önleyecek şekilde karşılamak amacıyla TCMB’den doğrudan döviz alımı rekor kırdı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre, 2014 Aralık ayından bu yana BOTAŞ'a en yüksek dolar satışı Şubat ayında gerçekleştirildi. Merkez Bankası'nın piyasaya girerek doları artırmaması için 2022 yılı Şubat ayında BOTAŞ'a döviz satışı 5 milyar 368 milyon dolar oldu. 

Böylece, 2022 yılının ilk iki ayında KİT'lere döviz satışı 9 milyar 514 milyon dolar oldu. Merkez Bankası'nın son dört ayda Botaş'a döviz satışı ise 15,1 milyar dolara ulaştı. 2021 yılının tamamında döviz satış miktarı 6,1 milyar dolar olmuştu.

DÖVİZ FİYATLARI KONTROL EDİLİYOR

BOTAŞ doğalgaz alımı için dövize ihtiyaç duyuyor ve piyasadan yüklü bir alım gerçekleştirdiğinde dolar fiyatı artıyor. Bunu kontrol etmek için Merkez Bankası BOTAŞ'a 2014 sonu itibariyle doğrudan döviz satıyor.

TCMB 2022 itibarıyla kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılayabileceğini açıklamıştı. Daha önce TCMB rezervlerinden, neredeyse tamamı BOTAŞ'a ait olan enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyaçları karşılanıyordu.